'Samen veel te winnen'

'Samen veel te winnen'

"We gaan de zomer in! Dat stemt ons normaal gesproken al vrolijk, maar met de afbouw van de coronamaatregelen kijken we er extra naar uit. Dat zal iedereen wel zo ervaren. Zakelijk gezien was het een goed eerste half jaar voor onze leden en hun klanten", zo zeggen de directeuren Steven van Schilfgaarde en David van Mechelen van Royal FloraHolland in een column.

"Binnen onze coöperatie hebben we dit eerste halve jaar natuurlijk niet alleen succes, maar ook aardig wat discussie achter de rug. En dat is goed. Zonder wrijving geen glans, het maakt onze kwekers coöperatie alleen maar sterker. Door kritische geluiden van onze kwekers, maar ook van de kopers, hebben we de zaken nog eens op een rijtje gezet en op onderdelen anders ingericht. En dat proces is nog niet helemaal klaar, maar we hebben al mooie stappen gezet. We realiseren ons dat we er als RFH zijn om onze kwekers en hun kopers te faciliteren waar we kunnen. We zijn een verlengstuk van hun bedrijf en zijn zodoende dienstverlenend. We luisteren en spelen in op de zorgen en bezwaren die er zijn.

We zijn blij en vinden het heel belangrijk dat de Ledenraad en vele anderen expliciet hebben uitgesproken achter de strategie van RFH te staan. Want we zijn er van overtuigd dat dit het juiste doel is om ook in de toekomst de coöperatie voor de leden en de kopers succesvol te kunnen laten werken. Wat we nu met elkaar aan het bouwen zijn, met Floriday als digitaal hart, is uniek. Het is uniek dat we samen als sector onze toekomst bepalen en niet afwachten totdat anderen van buiten de sector dit initiatief nemen. De route naar ons doel staat uiteraard niet vast. Al doende leren wij. Samen met onze kwekers en hun kopers ontdekken we wat het beste werkt en welk pad we het beste kunnen bewandelen.

Floriday is het B2B platform dat we namens de kwekers bouwen, maar voor alle marktpartijen willen laten werken. Daarom betrekken we iedereen ook zoveel mogelijk bij de bouw en uitrol ervan. En gelukkig worden die overlegrondes ook erg gewaardeerd. Wat voor alle (digitale) marktplaatsen geldt, geldt ook voor ons: hoe meer kwekers via Floriday met hun kopers zaken doen, hoe sterker deze marktplaats wordt. We hebben hier een unieke kans om onze kwekerscoöperatie een nieuwe impuls te geven. Floriday bundelt onze krachten en zorgt ervoor dat we op een uitstekende manier met onze handelspartners samen de koek nog groter kunnen laten worden. Dat is een mooie les die andere sectoren ons hebben geleerd: de introductie van een digitaal platform zorgt over het algemeen voor een groeiende marktomvang. Het wordt namelijk makkelijker en efficiënter voor partijen om zaken te doen. Dat is dus voor iederéén goed, óók voor onze kopers.

Dit is nogal een verandering natuurlijk. Die gaat niet zonder slag of stoot, dat is wel duidelijk geworden. Dat is ook logisch: de dagelijkse handelingen van onze leden en ook hun kopers worden anders, dat vergt aanpassing. En ja, we wilden ook te snel en hebben te weinig maatwerk toegepast door onze drive en door ontwikkelingen in de markt die door corona waren versneld. Dat hebben we gaandeweg ontdekt en we doen het nu anders. Met de interactieve roadmap van Floriday laten we hiervan het eerste resultaat zien.

De Ledenraad speelt hierin eveneens een belangrijke rol, zeker ook voor wat betreft het geven van signalen, input en advies vanuit de achterban. De Ledenraad heeft de FloriNee-petitie unaniem beëindigd met een weloverwogen advies en concrete acties naar de toekomst. We zullen dit FloriNee-initiatief niet licht vergeten, dit was ook voor ons best heftig. Zakelijk, maar ook persoonlijk. De gemoederen liepen af en toe hoog op. We zijn blij dat we toch het gesprek met elkaar zijn aangegaan. 100% foutloos zal het nooit zijn, hoezeer we dat ook nastreven. Het gaat om werk voor en door mensen - en wij mensen zijn niet onfeilbaar. Laten we elkaar blijven opzoeken om samen deze reis te maken.

We hebben veel te winnen samen voor deze prachtige sector. Na de zomer zetten we ons daar weer vol voor in. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer en mooie vakantieperiode toe!"

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v