'Marktpositie gasmotor WKK is onveranderd goed'

'Marktpositie gasmotor WKK is onveranderd goed'

De marktpositie van de netleverende gasmotor-WKK is in 2021 onveranderd goed. Kolencentrales in Nederland draaien weinig waardoor gascentrales overwegend prijszettend zijn en de spark spread voor netleverende WKK gunstig is. Daarnaast is de aanpassing van energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE) in het voordeel van WKK voor eigen elektriciteit.

Op middellange termijn (2023) nemen de opbrengsten van de netleverende WKK iets af door teruglopende draaiuren als gevolg van steeds meer elektriciteit uit zon en wind. Ook de uren waarop de gasmotor-WKK kan draaien verschuiven door duurzame opwek naar het begin en einde van de dag en in het weekend. Het belang van WKK voor de stabiliteit en flexibiliteit van het net neemt toe.
Op langere termijn in 2025 ziet de situatie er hetzelfde uit als in 2023. Risico's met afnemende draaiuren, strenger CO2-beleid en de invloeden van fiscale aanpassingen nemen toe. Het inzetten van WKK voor eigen gebruik (belichting) blijft zeer rendabel. Ook deze toepassing van WKK profiteert van de aanpassingen in energiebelasting en ODE. WKK voor eigen gebruik is daarmee minder gevoelig voor veranderingen in de markt. De resulterende Barometerstanden zijn weergegeven in de illustratie.

Marktpositie 2021
De spark spread voor WKK in Nederland is het afgelopen jaar verbeterd door de afnemende capaciteit, minder draaiuren van kolencentrales en toenemende export. Kolencentrales draaien minder vanwege hogere productiekosten dan voor aardgascentrales, mede als gevolg van de CO2-prijs. Aardgascentrales zijn daarmee de meeste tijd prijszettend. Deze situatie is voor netleverende WKK redelijk gunstig.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v