EU-akkoord over bloembollen

09-07-2021    09:27   |    Goedemorgen

De ontwikkeling van nieuwe varianten tulpen, narcissen en andere bloembollen krijgt een impuls. Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlementslid) heeft daarover vanmorgen in Brussel een EU-akkoord gesloten met EU-landen en Europese Commissie.

Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. Ons land huisvest ook toonaangevende bedrijven die de planten veredelen, dat wil zeggen nieuwe eigenschappen ontwikkelen.

Het EU-akkoord verlengt het kwekersrecht op bloembollen, houtig klein fruit en houtig sierplanten van 25 naar 30 jaar. Kwekersrecht regelt de financiële vergoeding voor plantveredelaars, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling.

"De langere termijn is goed voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Dit zet de deur open naar meer nieuwe, mooiere en betere soorten", zegt Ruissen. "Goed dat de EU-landen en Europese Commissie het hierover relatief snel eens waren met ons."

Het EU-akkoord komt 13 september ter stemming in het voltallige Europees Parlement. Ruissen rekent op een ruime meerderheid voor zijn rapport hierover. Eerder was de parlementscommissie voor landbouw al bijna unaniem akkoord.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Welke kleur?

Wist je dat alle medewerkers die in de kas bij Roots werken iedere dag een andere kleur shirt dragen ten...

Tomato Throwback

Van der Voort Tomaten denkt op Instagram nog eens terug aan de opening van het Prominent DC in 2002. Als lid...