'Stel water centraal in voedselsystemen'

'Stel water centraal in voedselsystemen'

Voedsel en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder water heeft de wereld niets te eten. Maar is er straks nog wel genoeg water beschikbaar voor voedselproductie? Het is hoog tijd dat dat er meer aandacht komt voor de essentiële rol van water in het voedselsysteem, stellen Wageningse wetenschappers in de aanloop naar Wereldvoedseldag 2023.

Mocht het beeld bestaan dat water in overvloed beschikbaar is voor voedselproductie, dan is dat beeld dringend aan herziening toe. Steeds meer gebieden in de wereld kampen met lange perioden van droogte, vaak gevolgd door overstromingen en wegspoelende oogsten. De beschikbaarheid van water staat ook onder druk door andere activiteiten binnen voedselsystemen, waardoor water vervuild raakt. En dan is er nog het groeiende probleem van verzilting door zeespiegelstijging, minder neerslag en meer verdamping. Gewassen in deltagebieden en droge gebieden zijn daar gevoelig voor.

Op weg naar slechtst denkbare scenario
Een recente studie van Chris Seijger en collega’s van Wageningen University & Research (WUR) wijst erop dat watervoorraden tussen 2000 en 2020 flink zijn uitgeput. Volgens de onderzoekers komt dit door een toename van watergebruik en landbouwgrond in de wereld. Dit is vooral te wijten aan uitblijvende verbeteringen in waterefficiëntie in het voedselsysteem. De wereld is hard op weg naar het slechtst denkbare scenario, is de sombere conclusie: een verdubbeling van watergebruik en landbouwareaal in 2050 vergeleken met 2000. De oplossing volgens de onderzoekers: een radicaal andere manier van omgaan met water en voedsel. Concreet: minder vlees eten, minder voedsel verspillen en bouwen aan stabielere voedselsystemen.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v