Samen werken aan nieuw calculatietool

06-06-2018    08:43   |    Goedemorgen

Samenwerking in de sector is van essentieel belang is om verdere stappen te zetten; of het nu gaat om de productie van duurzame substraten, hightech sensoren in de kas of het opvangen van verdampt water. Wageningen Universiteit neemt het voortouw in het bij elkaar brengen van bedrijven. Dat leidt tot waardevolle ontwikkelingen.

Een voorbeeld is de ontwikkeling van een calculatietool in samenwerking met Grodan. “De tool berekent de benodigde hoeveelheid water, meststof en land per kilogram van een gewas dat groeit in het substraatsysteem van Grodan. Dit wordt vergeleken met alternatieve systemen gebaseerd op teelt in de grond. Ons onderzoek richt zich nu op de gewassen tomaat en komkommer. We houden bij de metingen rekening met het klimaat waarin het gewas groeit”, legt Leo Marcelis, hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Universiteit Wageningen uit.

De tool wordt bijgewerkt naarmate er nieuwe data beschikbaar komen. “Dit stelt ons in staat om de nauwkeurigheid van de berekeningen te optimaliseren”, zegt Stuart Lambie, sustainability manager bij Grodan. “Het uiteindelijke doel is om de impact te laten zien die onze teeltwijze wereldwijd heeft op het gebruik water, meststof en land. Grodan streeft namelijk naar het ontwikkelen van innovatieve producten die telers in staat stellen om minder water, meststof en land te gebruiken terwijl de uiteindelijke opbrengsten toenemen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Welke kleur?

Wist je dat alle medewerkers die in de kas bij Roots werken iedere dag een andere kleur shirt dragen ten...

Tomato Throwback

Van der Voort Tomaten denkt op Instagram nog eens terug aan de opening van het Prominent DC in 2002. Als lid...