Kwintplant breidt uit en vernieuwt schermen

19-10-2021    09:47   |    Svensson

ACTUEEL HORTI THEMA - Met de aankoop van een nieuwe locatie van 4,7 hectare groeit familiebedrijf Kwintplant naar een totaalareaal van bijna 6 hectare. “We groeien met de markt mee,” beschrijft kweker Rick Duijvestijn de uitbreiding enthousiast. Voor de scherminstallatie werd Alweco ingeschakeld, dat de samenwerking als “aanstekelijk” omschrijft.

De perk-,pot-en kamerplantenspecialist heeft een voormalige chrysantenkwekerij gekocht en is druk bezig geweest om de boel te verbouwen. In de afdeling van 2 ha. is de scherminstallatie gerenoveerd, in de grootste afdeling, van 2,7 ha, is een volledig nieuwe scherminstallatie geïnstalleerd.

Harmony 5747 FR, dat schermtype is in de gerenoveerde installatie aangebracht. “Daar waren we vrij snel over uit, dat is gewoon een betrouwbaar schermtype voor onze teelt,” legt Rick Duijvestijn uit. Samen met zijn broer en vader runt hij de kwekerij, Rick is verantwoordelijk voor de teelt. “In de afdeling van 2 hectare staan voornamelijk koudere producten, zoals primula’s. Daar hoeven we niet zoveel energie te verbruiken, daarom is een enkele scherminstallatie voor nu voldoende.”

Niet meer krijten
In de afdeling van 2,7 heeft Rick gekozen voor verduistering met de PARperfect. “Uitgangspunt is om een ideaal lichtperspectief in de kas te krijgen. Daarnaast is het streven om minder vroeg te hoeven krijten, liefst helemaal niet meer,” beargumenteert Rick de schermkeuze. De eerste maanden met het nieuwe doek zitten er nu op en de grootste ‘winst’ wordt verwacht in het voorjaar. “Dan komen we uit de donkere periode en dan kan de overgang naar het licht soms groot zijn. De scherpste piek kunnen we er dan uitschermen.”

Trek-duw installatie
In deze afdeling heeft installateur Alweco een trek-duw installatie geïnstalleerd, omdat de kasconstructie eigenlijk niet geschikt was voor een dubbel scherm. “De kopgevel van de voormalig chrysantenkwekerij was daar qua kracht niet op berekend,” weet Aad Alsemgeest van Alweco. “Een dubbele trek-duw installatie biedt dan uitkomst.” Alweco is al bijna vijftien jaar ‘kind aan huis’ bij de familie Duijvestijn. “Toen Rick z’n vader Martin destijds ging nieuwbouwen aan de Kwintlaan hebben we voor het eerst een scherm geïnstalleerd,” diept Aad op uit zijn geheugen. “Het is mooi om te zien dat zowel Rick en zijn broer Edwin vol enthousiasme kiezen voor het ondernemerschap in de tuinbouw. Ze gaan er voor 150% voor, dat werkt aanstekelijk.” 

Andersom is Rick content met de kennis die Alweco meebrengt. “Als je een nieuwe tuin koopt, ga je toch om je heen kijken naar de nieuwste technieken. Dan bellen we Alweco voor kennis op gebied van scherming.” Aad glimlacht om die woorden. “Die gasten weten zelf hartstikke goed wat ze willen. Die zitten in netwerkclubs en laten zich goed voorlichten. In dit geval hebben we het gevoel dat PARperfect geschikt zou zijn inderdaad bevestigd. Dat is een leuke manier van samenwerking,” besluit Aad.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...