'Wind blijft belangrijke factor voor APX-prijzen'

20-11-2020    10:16   |    Goedemorgen

Voor de komende maanden verwacht AgroEnergy dat de gemiddelde dagprijs vooral door de wind gedreven zal zijn en dat we weinig negatieve uurprijzen zullen zien. Dat is een van de conclusies van het webinar dat AgroEnergy voor haar klanten organiseerde op 13 november jl.

In dit webinar, dat werd gegeven door EnergieAnalist Jasper Elzinga en EnergieSpecialist Co ten Wolde, werd o.a. ingegaan op de invloed van de laatste ontwikkelingen op de energieprijzen. Ook kwamen de korte termijn en lange termijn verwachtingen voor de gas-, elektriciteits- en CO2-prijzen. En de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame elektriciteitsproductie die van belang zijn voor een energiestrategie.

Naast de hoeveelheid wind zal het ook van belang zijn of het een weekdag is of een weekend. Op een weekdag met weinig wind is de verwachting dat de prijs tussen 40 à 50 €/MWh zal komen te liggen terwijl met veel wind in het weekend de prijs waarschijnlijker rond de 20 à 30 €/MWh zal liggen en er bovendien een kans op negatieve uurprijzen is.

Minder negatieve uurprijzen
De afgelopen periode waren er beduidend minder negatieve uurprijzen in vergelijking met de eerste helft van het jaar. Tussen 1 januari en 31 mei waren er 63 negatieve uurprijzen en vanaf juni tot nu 32 negatieve uurprijzen.

De belangrijkste factoren die de energieprijzen gaan bepalen:
•    Daggasprijs afhankelijk van temperatuur en LNG-aanbod
•    Corona, NordStream2 en LNG grootste invloed op lange termijnprijzen gas
•    APX-prijzen afhankelijk van wind en gasprijs
•    Emissierechten- en gasprijs sturen de lange termijnprijzen elektriciteit

Het volledige webinar is terug te kijken en op te vragen via AgroEnergy


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws