'Wetgeving in de weg van beperken verspilling'

'Wetgeving in de weg van beperken verspilling'

Om voedselverspilling te halveren vóór 2030 zijn nog grote stappen nodig. Soms staat wetgeving in de weg. Waar mogelijk en veilig moeten politiek, overheid en bedrijfsleven die spelregels veranderen, zodat ondernemers zich nog beter kunnen inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal tot waarde te brengen.

Die oproep doet de Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling selecteerde in samenwerking met Wageningen University & Research 10 kansrijke spelregels om te veranderen. Zo moet het mogelijk worden om, op een veilige manier voor mens en dier, keukenafval met daarin dierlijke producten te gebruiken in diervoeder. Bij aanpassing van deze Europese wetgeving kunnen in de Europese Unie miljarden extra kilo's reststromen nuttig worden hergebruikt. Een andere verandering waar de stichting voor pleit, is de inzet van slimme technologie waardoor minder producten in de keten worden afgekeurd.

Samen Tegen Voedselverspilling vraagt nu ook internationaal aandacht voor het thema. Toine Timmermans, directeur van de stichting, doet dinsdag de oproep in aanloop naar de UN Food Systems Summit in 2021. Wereldwijd gaat ongeveer een derde van al het voedsel verloren. Dat gebeurt overal in de voedselketen. De impact op klimaatverandering in Nederland bedraagt ongeveer 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten.

Meer informatie is te vinden in de publicatie van de 10 prioriteiten bij de aanpak van voedselverspilling van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Bron: AgriHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v