Webinar due diligence

29-11-2021    10:35   |    Goedemorgen

IMVO convenant sierteelt organiseert a.s. donderdag een webinar over de aanstaande Europese en Nederlandse wetgeving rondom duurzame bedrijfsvoering in de sierteeltsector.

"Het woord duurzaamheid is niet meer weg te denken uit deze tijd. Iedereen binnen onze sector is hier op zijn eigen manier mee bezig. Werken aan verduurzaming is echter geen vrije keuze meer. Zowel nationale als internationale overheden werken hard aan regel- en wetgeving op het gebied van duurzame verantwoorde bedrijfsvoering waarbij wordt gekeken naar de impact op mens en milieu", zo laat IMVO convenant sierteelt weten.

Een belangrijk onderdeel van duurzame verantwoorde bedrijfsvoering is met een moeilijk woord ‘due diligence’, wat in het Nederlands ‘gepaste zorgvuldigheid’ betekent. Hierbij draait het erom dat je als sector en als bedrijf goed inzichtelijk hebt wat de risico’s voor mens en milieu zijn binnen jouw keten en dat je hier acties op onderneemt.

In diverse Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en UK, is op dit onderwerp al in wetgeving opgenomen. Dat betekent dat met name grotere bedrijven richting de overheid verantwoording moeten afleggen over hun ‘duurzame verantwoorde bedrijfsvoering’ en dus ook sancties kunnen verwachten als zij hier niet aan voldoen. "De komende jaren zal deze wetgeving ook gaan gelden voor kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Ook u krijgt hier dus mee te maken."

Als betrokken deelnemers binnen FSI en het IMVO-convenant sierteeltsector, werken Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland (RFH), Tuinbranche Nederland en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemisterijproducten (VGB), nauw samen om de verduurzaming binnen onze mooie sierteeltsector vorm te geven. "Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om u tijdig te informeren over dit onderwerp, en waar mogelijk te helpen hoe hier mee om te gaan binnen uw bedrijf. Daarom nodigen wij iedereen uit om deze eerste informatiesessie hierover bij te wonen. Tijdens deze informatiesessie zal het ministerie van Buitenlandse zaken toelichting geven op wat u als ondernemer op korte en middellange termijn te wachten staat op het gebied van nationale en internationale duurzaamheidswetgeving."

Daarnaast zullen enkele sprekers, zowel kwekers als groothandelaren, het woord krijgen die deze duurzame verantwoorde bedrijfsvoering / due diligence al in praktijk brengen. En tot slot zullen enkele monitoringstools  worden besproken, die vanuit het IMVO convenant zijn ontwikkeld om de eigen voortgang op dit onderwerp te monitoren.

Aanmelden
Telers, groothandelaren en retailers actief in de internationale sierteeltketen zijn welkom om donderdag 2 december tussen 15.00 en 17.00 uur aan te sluiten. Registratie kan via deze link. Na het klikken op de link vul je eerst jouw gegevens in en kom je vervolgens op een pagina met een persoonlijke inloglink. Sla deze persoonlijke link op door te klikken op “add to calendar”, en hem vervolgens in je Outlook op te slaan als normale vergadering.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...