Warmteschermsysteem voor kassen krijgt subsidie

Warmteschermsysteem voor kassen krijgt subsidie

Liesanne Wieleman en Jildou de Jong van de start-up Thermeleon en onderzoeker Martin Tenpierik van de TU Delft hebben van de NWO een Take-Off subsidie ontvangen om een onderzoek te doen naar de technische en financiële haalbaarheid van een nieuw zeefsysteem, dat functioneert als een passieve warmtebatterij. Zij zien kansen om daarmee in de glastuinbouwsector op het gebruik van gas te besparen.

Het idee is om een nieuw warmteschermsysteem voor kassen verder te ontwikkelen. Deze schermen bufferen overtollige warmte overdag en geven de warmte 's nachts af als er een grote vraag naar verwarming is. Uit eerste simulaties is gebleken dat een energiekostenreductie van ongeveer 25% haalbaar is.

Het doel van dit project is een diepgaand onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van het product. Via experimenten, simulaties, co-creatie, productontwikkeling en een kleine pilot willen Wieleman, De Jong en Tenpierik bewijzen dat de technologie werkt. Verder gaan ze marktonderzoek doen en kostenanalyse maken om de financiële haalbaarheid en het marktpotentieel aan te tonen.

Bron: AgriHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v