Verworpen patent op broccoli goed nieuws

13-11-2018    09:50   |    Goedemorgen

Het patent op klassiek veredelde broccoli is verworpen en dat is goed nieuws voor Nederlandse veredelaars.

Het Europees Octrooi Bureau heeft dinsdag 30 oktober het patent van Monsanto op de langstelige broccoli verworpen omdat de soort het resultaat is van ‘pure klassieke veredeling’. Natuurlijke eigenschappen zijn niet langer patenteerbaar, sinds de wijziging van de patentwetgeving in juni 2017.  Medio 2017 besloot het Europees Octrooi Bureau om de interpretatie van de patentwet aan te passen en geen patenten meer te verlenen op (eigenschappen van) klassiek veredelde gewassen. Dit verbod betreft nu ook de producten van klassieke veredeling zoals planten, vruchten en zaden.

Bionext is heel blij met de uitspraak. Projectleider Maaike Raaijmakers: “Patenten op eigenschappen van planten en dieren geven de patenthouder het alleenrecht op de gepatenteerde eigenschappen. Andere veredelaars mogen die eigenschap dus niet meer gebruiken zonder toestemming van de patenthouder. Dit beperkt de innovatie in de veredeling en bevordert de machtsconcentratie in de veredelingssector. Minder veredeling betekent minder nieuwe rassen en dus minder diversiteit op ons bord. We hebben ons daarom jarenlang ingezet voor een aanpassing van de patentwetgeving. Nu is het eindelijk tijd om te oogsten.”

Dankzij de nieuwe patentwetgeving krijgt het kwekersrecht meer ruimte. Rassen met kwekersrecht mogen door anderen vrij gebruikt worden voor het maken van kruisingen, zonder dat het nodig is om toestemming van de oorspronkelijke houder van het recht te vragen. Wel heeft het diegene het alleenrecht op de verkoop van zaad en vermeerderingsmateriaal van dat ras. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws