Test: Drie op tien pioenrozen bloeien te kort

22-08-2019    09:44   |    Royal FloraHolland

Een consument verwacht dat alle knoppen van pioenrozen volledig open komen en dat hij of zij minimaal 7 dagen plezier heeft van de bos. Uit een benchmark van Royal FloraHolland kwam naar voren dat 94% van de bloemen goed open komt. Slechts 71% staat na een week nog in bloei in de vaas. Dit betekent dat 71 van de 100 stelen nog een te kort vaasleven hebben.

Voor de negende keer organiseerde het Postharvest Kenniscentrum van Royal Floraholland een kwaliteits-benchmark voor de pioenroos. Aan de benchmark namen dit jaar 34 kwekers deel. In totaal testte Royal FloraHolland 162 partijen van 40 verschillende rassen. De bloemen kregen eerst een transport- en winkelfase, zoals dat in de praktijk ook gaat. Daarna werden de pioenrozen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte. Sierwaarde en houdbaarheid stonden centraal bij de beoordeling.

Om te bepalen wie er gewonnen heeft, keek FloraHolland welke pioenrozen het beste voldoen aan de verwachting van de consument.

1e prijs, Teler Mts. A.H.&.T.M Borst
Alle geteste stelen stonden na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,4 dagen.

2e prijs: Roland Klein
Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,5 dagen.

3e prijs: R. van der Velden
Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 9,4 dagen.


Reacties (1)

Henk Barendse at 22.08.2019

Hallo, in de tekst is een storende fout geslopen: 71% van de Pioenen voldoet met 7minimaal dagen aan de wensen van de consument, 29% staat niet lang genoeg. Een aanzienlijk aandeel van de 29% wordt ingenomen door enkelbloemige varieteiten, die wel een hele mooie exotische bloeiwijze hebben, maar vaak niet zo lang in de vaas blijven staan.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aanmelden Spring Fair

Voor je het weet is het weer lente! Een periode waarin consumenten hun tuin weer zomerklaar willen maken. De...