Studententeams ontwerpen metropole 'vertical farm'

28-01-2020    10:21   |    Wageningen U&R

Wageningen University & Research (WUR) heeft voor de tweede keer de internationale Urban Greenhouse Challenge uitgeschreven. Studententeams vanuit de hele wereld hebben zich bij WUR aangemeld om een ultieme metropole verticale boerderij te ontwerpen.

Was vorig jaar de voormalige Amsterdamse Bijlmer-gevangenis de locatie, dit jaar is gekozen voor de belangrijke hub voor innovatie en een van de grootste urbane regio’s ter wereld gelegen in Dongguan in China. In een internationale voorcompetitie namen 53 multidisciplinaire studententeams het tegen elkaar op om professionele voedselproductie te introduceren in de metropolitane omgeving.

De eerste selectie
Daarbij dienen sociale, economische, ecologische en technische aspecten in een samenhangend concept te worden geïntegreerd. De teams ontvangen alle relevante specificaties en krijgen de mogelijkheid om hun eigen gegevens te verzamelen tijdens een sitebezoek.

Inmiddels heeft de eerste selectie uit drieënvijftig deelnemende studententeams plaatsgevonden en mogen de beste twintig door naar de volgende ronde. In mei wordt bekend welke tien teams de laatste fase ingaan. De uiteindelijke winnaars zullen bekendgemaakt worden op 23 juni.

Stadslandbouw
Stadslandbouw bestaat al eeuwen, maar er zijn veelbelovende technologische innovaties voor voedselproductie in de stad. Vertical Farming is zo’n hypermoderne manier van landbouw waarbij niet landbouwgrond maar gebouwen gebruikt worden om gewassen te telen. Hiermee wordt bijgedragen aan langetermijnoplossingen op het gebied van gezond, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel voor snel groeiende steden.

“Steden groeien razendsnel en er is steeds minder land beschikbaar voor landbouw, met alle gevolgen van dien. WUR leidt de changemakers van de toekomst op. Studenten zijn enorm gemotiveerd omdat ze de kans krijgen innovaties te ontwikkelen om dit probleem te helpen oplossen. Ze dragen daadwerkelijk bij aan oplossingen voor de komende generaties,” aldus mede-initiatiefneemster van de Challenge ir. Rio Pals.

Innovatie en communicatie gaan hand in hand
Om het belang van de innovaties voor het voeden van metropolen te onderstrepen worden de teams intensief gevolgd tijdens het proces naar de grote finale. De studenten filmen dagelijks de voortgang en die content zal breed gepost en gedeeld worden. Zo stimuleert de internationale studentenchallenge niet alleen een goed resultaat, maar ook het belang van innovatie in de manier waarop we ons voedsel produceren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Ja of nee?

Paprikakwekerij Moors brengt op Instagram de koelkaststicker van Jumbo en het Voedingscentrum onder de...