Proef Vertify met alternatief voor macozeb

Proef Vertify met alternatief voor macozeb

Eind 2021 valt definitief het doek voor mancozeb. Dit vereist behalve een andere gewasbeschermings-strategie ook een aanpassing van het bemestingsplan. Mancozeb bevat immers ook de essentiële nutriënten mangaan en zink. Een 2-jarige proef bij Vertify in Zwaagdijk toont aan dat de inzet van een gecombineerde mangaan- en zinkbladmeststof het productieverlies veroorzaakt door het verdwijnen van mancozeb meer dan goedmaakt.

Waarom een meststof als vervanger?
Omdat mancozeb ook mangaan (Mn) en zink (Zn) bevat, heeft dit behalve gevolgen voor de gewasbescherming ook invloed op de kwaliteit en opbrengst van het gewas. Mangaan en zink zijn immers beide micronutriënten die noodzakelijk zijn voor essentiële processen in het gewas, waaronder de fotosynthese. Juist op zandgronden en/of bodems met een hoge pH zijn mangaan en zink slecht beschikbaar, waardoor opname via de wortels vaak niet toereikend is. Als oplossing voor de nieuwe situatie zonder mancozeb heeft Soiltech Optima Leaf-MnZn+ ontwikkeld, een nieuwe mangaan- en zinkbladmeststof met een effectieve werking die nu in een proef bij Vertify is aangetoond.

Vergelijkingsproef bij Vertify
Een 2-jarige proef in tulp (cv Leen van der Mark) uitgevoerd door Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk) laat zien dat de overstap van een mancozeb-schema naar een mancozeb-vrij fungicideschema (met o.a. Solofol, Bombero, Rudis en Collis) leidt tot een significant opbrengstverlies. Maar wanneer het mancozeb-vrije fungicideschema wordt aangevuld met de bladmeststof Optima Leaf-MnZn+ wordt dit opbrengstverlies volledig hersteld tot minimaal het niveau van de situatie waarin nog wel mancozeb kon worden gebruikt.

Gedurende de teelt werd al duidelijk dat het mancozeb-vrije object achterbleef in de groei en ontwikkeling. Het gewas stond minder vol, en het blad verouderde ook eerder. De in 2021 geoogste bollen zullen in de winter van 2021-2022 worden gebroeid. Dan wordt verder onderzocht in hoeverre het verdwijnen van mancozeb invloed heeft op de lange termijn.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v