'Plek voor maar twee telersverenigingen'

29-11-2021    10:49   |    Goedemorgen

In Nederland is in de toekomst maar plek voor twee telersverenigingen. Dat zei Jelte van Kammen, algemeen directeur van Harvest House vorige week op Paprika Tasty Radio. Er moet volgens hem nog veel meer worden samengewerkt om een vuist te kunnen maken tegen de retail en een maximale opbrengst voor de telers te realiseren.

"Een agf-merk in het schap krijgen is haast mission impossible. Dan kun je in de slachtofferrol kruipen, maar dat betekent gewoon dat we het niet goed doen. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is dat we nog meer gaan samenwerken. We zijn veel te verdeeld als sector om echt een vuist te kunnen maken richting de retail", aldus Van Kammer op de tuinbouwzender.

"Ik weet dat het een moeilijk thema is in de glastuinbouw. Maar we hebben nog tien grote retailformules in Europa waar wij 80 tot 85 procent van ons volume naartoe sturen. En dan heb je ook nog product uit België en Spanje. Vijf telersverenigingen is gewoon teveel. Want dan zijn er ook nog tien partijen die het individueel doen. Dus we moeten echt naar minder telefoonnummers en meer samenwerken. Want dat betekent gewoon dat er dik vijftien aanbiedingen bij supermarkten liggen, alleen uit Nederland. Dan hoef je geen lange studie te hebben gehad om te realiseren dat dat niet het beste rendement voor de teler oplevert. We hebben de samensmelting tussen Best of Four en Van Nature in Oxin gehad. Hartstikke goed, maar dat is te weinig. Naar mijn mening is er maar plek voor twee telersverenigingen in Nederland."

Luister hier het volledige gesprek met Jelte van Kammen terug.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...