Plantenrassen blijken langer beschermd

Plantenrassen blijken langer beschermd

Alle plantenrassen hebben enkele maanden langer bescherming door kwekersrecht dan tot nu toe werd aangenomen. "Dat is belangrijk nieuws voor veredelaars en positief voor de ontwikkeling van nieuwe rassen", aldus Bert-Jan Ruissen, Europees Parlementslid voor de SGP.

De langere bescherming kwam aan het licht toen Ruissen zich inzette voor de verlenging van het kwekersrecht. "Toen we signalen kregen dat voor bepaalde bloembollen het kwekersrecht in september zou verlopen, hebben we alles in het werk gesteld om te voorkomen dat deze rassen de verlenging met vijf jaar langere bescherming, precies zouden mislopen. Na verder overleg met juridisch experts blijkt nu dat Europese kwekersrechten standaard tot het einde van een kalenderjaar geldig zijn. Dit inzicht is niet alleen van belang bij de verlenging met vijf jaar voor bloembollen, maar is van breder belang voor alle veredelaars. De ontwikkeling van een nieuw ras laat zich niet makkelijk terugverdienen, dus een paar extra maanden van bescherming kunnen voor ieder ras het verschil maken."

Ruissen is rapporteur in het Europees Parlement voor de verlenging van het kwekersrecht voor bloembollen, houtachtige gewassen en asperges. Vrijdag verwacht Ruissen in triloogonderhandelingen met de Raad en Commissie een akkoord te sluiten over de verlenging van 25 naar 30 jaar voor deze drie soorten waarvan de ontwikkeling langer duurt. De verdere wetgevingsprocedure kan dan na de zomer formeel afgerond worden. "Dat nu blijkt dat ook alle andere rassen een paar maanden extra bescherming genieten, is mooi meegenomen."


(Foto: Hilverda Florist)

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v