Planet Farms deelt inzichten vertical farming

Planet Farms deelt inzichten vertical farming

Planet Farms heeft Europa's grootste en meest geavanceerde verticale teeltbedrijf gebouwd. "Ons onderzoek en het partnerschap met Signify voor de LED belichting was van uiterst belang voor de bouw van ons bedrijf", zo laat het bedrijf weten.

"Vertical farming is een redelijk nieuwe sector waarin we allemaal moeten samenwerken om de juiste oplossingen te vinden voor onze klanten, gewassen en bedrijfsmodellen," zegt Luca Travaglini, mededirecteur en mede-oprichter van Planet Farms.

Visie
"Planet Farms werd opgericht in 2018 op basis van een visie die ik deel met een van mijn oudste vrienden, Daniele Benatoff. Nadat we in onze levens een tijd lang andere richtingen waren opgegaan, vonden we elkaar op een belangrijk moment weer terug. Ik hield me in mijn carričre bezig met het opdoen van kennis over voedselproductieprocessen en technologie, maar nadat ik flink ziek was geworden heb ik mijn focus verschoven naar het effect dat voedsel heeft op ons welzijn. Daniele had een carričre opgebouwd in de financiële wereld in Londen. Hij investeerde in en analyseerde een aantal van de grootste bedrijven ter wereld, maar wilde ook graag dingen veranderen. Hij wilde een bedrijf opbouwen met een doel, dat duurzaam en bovenal interessant was."

Verticale binnenteelt stond nog in de kinderschoenen. "Samen hebben we daarom een visie bepaald voor het ontwikkelen van een unieke faciliteit, waar verse producten van hoge kwaliteit de norm zouden zijn, dankzij een zeer efficiënt en milieuvriendelijk teeltproces. We hebben ons gericht op de teelt van babybladsla en aromatische kruiden, zoals basilicum. Samen hebben we contacten opgebouwd met ongelooflijk waardevolle teamleden, investeerders, klanten en partners. Een van de belangrijkste partners was Signify. Zij deelden onze visie en hebben ons ondersteund bij het uitvoeren van een intensief onderzoeksprogramma naar de juiste LED belichting voor onze faciliteit en gewassen."

Intensief onderzoeksprogramma
De enige manier om in deze sector aan de slag te kunnen is door onderzoek te doen, geeft Travaglini aan. "Het gaat over voedsel en over technologie en je moet van beide verstand hebben. We hebben ons succes te danken aan de enorme hoeveelheid tijd en geld die we hebben besteed aan onderzoek, van 2014-2018. Ik probeer altijd elk onderdeel van elk element van het systeem te begrijpen. Als je de luchtvochtigheid bijvoorbeeld voor bepaalde zaden verandert, krijg je een compleet ander product. Elk gewas moet het met dezelfde basiselementen doen: lucht, water, licht en de bodem. Licht en klimaat zijn de twee belangrijkste paden richting de toekomst.  Het was een uitdaging om de juiste klimaatomstandigheden te creëren voor al onze gewassen. We hebben eerst samen met de plantspecialisten van Signify verschillende teelttests uitgevoerd met LED belichting in het innovatieve GrowWise Center in Eindhoven. Om alle andere parameters in het proces te kunnen testen, hebben we daarna een onderzoeksfaciliteit voor verticale teelt gebouwd in Milaan."

"Onze onderzoeksfaciliteit heeft volledig geautomatiseerde irrigatie, klimaatbeheersing en logistieke systemen. Sensoren meten gegevens waarmee je het proces kunt beheren, sturen en verbeteren. De faciliteit bevat ook een kweekruimte voor het planten van zaden, drie teeltruimtes met meerdere lagen en een ruimte voor het snijden en verpakken van de producten. We zijn in de onderzoeksfaciliteit begonnen met het Philips GrowWise Control System en de Philips GreenPower-LED-productiemodule. We hebben lichtrecepten ontwikkeld die we later zijn gaan gebruiken in ons commerciële bedrijf. Deze lichtrecepten bootsen het licht na op verschillende tijden van de dag en de veranderende seizoenen en kunnen worden aangepast op de groeifase. Op basis van ons onderzoek en de aanpassingen hebben we nu een volledig geďntegreerd belichtingsdashboard in ons besturingssysteem, waarmee we ontzettend flexibel zijn. We kunnen de spectrumsamenstellingen van het licht, de timing en de intensiteit aanpassen vanuit ons eigen systeem, waar alle processen aan elkaar zijn gekoppeld."

Onze 4 inzichten:

1. Weet wat je nodig hebt om te slagen. "Om te kunnen slagen in de verticale landbouw moet je nauwkeurig bepalen welk gewas je wilt telen, hoe je dit wilt doen en welke resultaten je nastreeft, omdat elke speler dit op een andere manier doet. De conventionele tuinbouwsector heeft daarbij nog te maken met de complexe afhankelijkheid van Moeder Natuur, omdat deze altijd verandert. In ons verticale landbouwbedrijf bootsen we haar werk op een perfecte manier na, door binnen de meeste geschikte klimaat- en teeltomstandigheden te creëren voor elk gewas. Een ander bijzonder aspect van onze sector is dat je niet zomaar overal materialen kunt kopen. Elke lamp, elk ontwerp, elk watersysteem, elk onderdeel en elke technologie is gespecialiseerd. We kunnen niks uit de schappen halen. Je moet dus echt weten wat je nodig hebt om te kunnen slagen, want pas dan kun je een leverancier gaan zoeken die je kan helpen."

2. Maak van je klanten je ambassadeurs. "In Italië gaat smaak boven alles, dus zijn we vanaf het allereerste begin meteen gaan samenwerken met toonaangevende chef-koks. Zodra ze onze producten proeven, zijn ze overtuigd. Een van de grootste uitdagingen van ons product is de kwaliteit en de consistentie. Ons proces is altijd gelijk, zodat we het hele jaar door precies dezelfde kwaliteit kunnen leveren. We hebben nu een heel netwerk van chef-koks die onze producten promoten en we worden regelmatig benaderd door culinair experts die in hun eigen netwerk over ons hebben gehoord."

3. Start vanaf het begin meteen met duurzaamheid.
"We zijn deze reis begonnen met een duidelijke visie voor het creëren van het ultieme, duurzame teeltbedrijf, waarmee we onze gemeenschappen kunnen voorzien van vers, voedzaam en smakelijk voedsel dat goed is voor zowel de mens als de planeet. Daarom was het voor ons niet logisch om midden in Italië een enorme faciliteit te bouwen: deze moest zich dicht bij onze klanten bevinden. Ook moesten we nadenken over ons watergebruik. Onze planten krijgen via hun wortels precies de juiste hoeveelheid mineraalrijk water dat ze nodig hebben voor hun welzijn. Al het overtollige water wordt opgevangen, de samenstelling ervan wordt gecontroleerd en daarna wordt het opnieuw gebruikt. Zo is er veel minder afval."
 
4. Samenwerken aan de toekomst. "In de toekomst is de verticale landbouw afhankelijk van andere ontwikkelingen binnen de sector en de gemeenschap. Als je deze sector wilt betreden, heb je niet alleen eerst een aanzienlijke kapitaalinvestering nodig, maar moet je ook doorlopend onderzoek blijven doen naar nieuwe variëteiten en gewassen. Ik denk dat we ook met traditionele telers gewoon informatie moeten delen en moeten samenwerken. Alleen dan kunnen we duurzaam telen laten slagen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v