Onzekere marktverwachting

09-07-2021    09:26   |    Goedemorgen

Voor de korte termijnmarkt gas en elektra past AgroEnergy de verwachting aan naar onzeker. De Nederlandse windproductie neemt de komende dagen af en de temperaturen lopen licht op. De kolen- en biomassagestookte Uniper-centrale op de Maasvlakte (1070 MW) komt vrijdag uit onderhoud en ook andere, kleinere centrales rondom hun werkzaamheden af. Voor de APX-prijzen zien we iets ruimte omlaag, met name als de gas- en emissierechtenprijs stabiliseren rond het niveau van woensdag einde dag.

"Het is nog onduidelijk waar de daggasprijs en het voorste maandcontract heen gaan bewegen. We hebben de afgelopen week gezien dat er weinig voor nodig is om een stevige prijscorrectie te triggeren. Een trader sprak de verwachting uit dat de prijzen volgende week in rustiger vaarwater terecht komen. Nu het onderhoud in Noorwegen zo goed als afgerond is, is het de beurt aan Rusland. Werkzaamheden aan de Yamal-pijpleiding zorgen er van 6 tot 10 juli voor dat er 80 miljoen m3/dag wegvalt op de route van Rusland naar Duitsland. Van 13 tot 25 juli stroomt er geen gas door de Nord Stream-pijpleiding, waardoor de Russische export met ca. 160 miljoen m3/dag beperkt wordt. Het gros van dit gas wordt normaal gesproken door Duitsland gebruikt, waardoor het aannemelijk is dat de vulgraad van de Duitse gasbergingen enkele procentpunten daalt de komende weken. Er staan twee LNG-leveringen bij de Gate-terminal op stapel: op 12 en 17 juli. Dit geeft een boost aan de Nederlandse gasvoorraden."
 
Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijn handhaaft AgroEnergy de verwachting op onzeker. De geruchten over aanscherpingen van het handelssysteem voor emissierechten (EU-ETS) hebben de laatste maanden voor dusdanig stevige prijsstijgingen gezorgd dat zelfs prijsdalingen mogelijk zijn als de plannen volgende week conform verwachting gepresenteerd worden.

De belangrijkste factor die voor prijsbewegingen kan zorgen op de gasmarkt is nog steeds Nord Stream 2, maar het is de afgelopen weken opvallend stil op dat vlak. Er zijn marktkenners die dit jaar nog de ingebruikname van de nieuwe gaspijpleiding verwachten, maar dat zal niet om significante volumes gaan. Het gaat mogelijk wel effect hebben op de prijzen voor 2022-gaswinter.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Welke kleur?

Wist je dat alle medewerkers die in de kas bij Roots werken iedere dag een andere kleur shirt dragen ten...

Tomato Throwback

Van der Voort Tomaten denkt op Instagram nog eens terug aan de opening van het Prominent DC in 2002. Als lid...