'Nog te veel drempels fossielvrije gerberateelt'

02-06-2020    10:29   |    Kas als Energiebron

In maart 2019 gingen bij Wageningen University & Research in Bleiswijk twee gerberarassen de kas in voor het project ‘Demo’s fossielvrij’, gefinancierd door Kas als Energiebron. Een van de drie kwekers in de BCO is Bart Schouten van Opti-Fleurs in Amstelveen. Een BCO op afstand, want bezoeken aan de kas zijn als gevolg van de coronacrisis even niet aan de orde. Het virus is een van de elementen die van grote invloed zijn op de toekomststrategie van zijn bedrijf, maar er is meer.

Zoals de gehele sierteeltsector voelden ook de gerberatelers heel nadrukkelijk de pijn van de coronacrisis, maar in tegenstelling tot sommige andere producten kende de afzet van gerbera’s geen opleving. “We missen de Russische klanten voor de grootbloemigen. En door een beetje op de rem te trappen qua teelt hadden we te weinig bloemen voor Moederdag, toen de markt iets beter was. Toen was de situatie in ieder geval beter dan vandaag, terwijl we door het kouder telen juist nu meer productie hebben.”

Die lastige marktsituatie weerhoudt Bart Schouten niet om ook gericht bezig te zijn met de toekomst van zijn bedrijf en optimalisatie van zijn teelt. Deelname aan de BCO van de Demo Fossielvrij is daar een onderdeel van. “Het is jammer dat we de proef niet fysiek kunnen bekijken, want een filmpje geeft niet het optimale beeld van de situatie in het gewas.”

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Welkom in de studio!

De studio van Paprika Tasty Radio heeft een kleine restyling ondergaan. De wand is vanochtend voorzien van een...