'Nieuwe stap in BKX-proces'

'Nieuwe stap in BKX-proces'

Jaarlijks worden er miljoenen duurzame BKX-trays met jonge planten naar kwekers wereldwijd getransporteerd. Een goede hygiëne van de trays is van groot belang bij de opkweek van jonge planten. Sinds week 24 worden de BKX-trays bij Beekenkamp Plants Ornamentals gewassen middels de nieuwe wasstraat. Deze is volledig gericht op de toekomstige groei van de BKX-trays en heeft een grote impact op de efficiëntie, de kwaliteit en de duurzaamheid. Op dit moment bestaat het pakket BKX-trays uit de tray 480, tray 264 en de hoge tray 128.

Waar de oude wasstraat gericht was op het wassen van de polystyreen verpakkingen, bestaat de nieuwe wasstraat uit meerdere modules die met name gericht zijn op de verwerking van de BKX-trays. Het op- en afstapelen van de trays gebeurt volledig automatisch en de uitneembare kaartjes op de tray worden machinaal verwijderd. Om ervoor te zorgen dat de organische resten uit de tray verwijderd worden, zit er in de nieuwe wasstraat een uitklopmechanisme waar de trays gekanteld en uitgeklopt worden. Hierna worden de trays door de wasmodule gevoerd. Onder hoge druk, met temperatuur en een langere doorlooptijd, komen de BKX-trays schoon de wasstraat uit. Daarnaast zorgt de wasmodule ervoor dat de trays vrij zijn van bacteriën en virussen. Hierna worden ze automatisch gestapeld en naar de afvoerband gebufferd. De wasmodules kunnen onafhankelijk van elkaar opereren. Dit is nodig om zowel de polystyreen verpakkingen als de BKX-trays te wassen.

Bekijk deze video voor een uniek kijkje in de nieuwe wasstraat.

Door de komst van de BKX-trays neemt de voorraad weg te wassen verpakkingen toe, geeft Beekenkamp aan. Dit komt omdat deze duurzaam zijn, de BKX-trays zijn herbruikbaar. De RFID tags worden aan het begin van de wasstraat gescand zodat het fustsaldo altijd goed inzichtelijk is. Met de nieuwe wasstraat wordt de was effectiviteit verhoogd tot een standaard van 1000 tot maximaal 1200 verpakkingen per uur.

Marc Driessen, directeur Beekenkamp Plants Ornamentals, vertelt enthousiast: "En weer een hele mooie innovatie op onze productielocatie. Met deze nieuwe wasmachine kunnen we efficiënter en hygiënischer onze meermalige BKX-trays schoonmaken. De eerste keer dat we bij de machine stonden had het iets van een futuristische sportwagen met de naar boven openklappende deuren. Erg indrukwekkend en helemaal klaar voor de toekomst. Hiermee plaatsen we weer een hoeksteen voor ons bedrijf naar een duurzamer werken bij Beekenkamp Plants."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v