Nederland steunt voorstellen gewasbescherming

15-07-2019    10:51   |    AgriHolland

Op 16 en 17 juli wordt binnen het Europese Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) gesproken over regelgeving voor gewasbescherming. Nederland zal in die vergadering vrijwel alle voorstellen van de Europese Commissie steunen.

Wel zal de Nederlandse delegatie zich met een stemverklaring verzetten tegen het voorstel om de toelating van 29 werkzame stoffen met 1 jaar te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Nederland vindt dat in het SCoPAFF over de stoffen afzonderlijk gestemd moet kunnen worden in plaats van voor een totaal pakket. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.
In het pakket van 29 stoffen waarvan de Europese Commissie de toelating met 1 jaar wil verlengen bevindt zich de werkzame stof difenoconazool. Dit is één van de vijf azolen waarover de Tweede Kamer in 2013 een motie heeft aangenomen om deze stoffen van de markt te weren.
De Europese Commissie stelt voor om de stof Bacillus subtilis strain IAB/BS03 goed te keuren als laag-risico stof. Ook is er een voorstel om de goedkeuring van de stoffen Verticillium albo-atrum WCS850 en Alpha-cypermethrin te hernieuwen. Voor de werkzame stoffen Thiofanaat-methyl en Methiocarb wil de Europese Commissie de toelating intrekken. Nederland zal die voorstellen steunen, meldt Schouten.
Roemenië en Litouwen hebben vrijstellingen verleend voor middelen op basis van neonicotinoiden. De Europese Commissie vindt dat deze landen dat niet meer mogen herhalen en vraagt daar het oordeel van de lidstaten over. Nederland deelt de visie van de Europese Commissie, zo laat Schouten weten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws