Nederland na VS grootste in export groente en fruit

19-01-2018    09:30   |    Telegraaf

De Nederlandse land- en tuinbouwsector heeft wederom een exportrecord geboekt. In totaal is er in het afgelopen jaar voor bijna 92 miljard euro verhandeld. Na de Verenigde Staten is ons land de grootste landbouwexporteur ter wereld.

De oer-Hollandse bloemen en bloembollen worden nog altijd het meest uitgevoerd. Onze zuivel volgt op de voet: de exportwaarde nam in een jaar tijd toe met 21 procent. In het verleden stond vlees op de tweede plek.

Niet alleen de handel in groente, fruit, vlees en bloemen floreert. We hebben buiten de landsgrenzen ook nog eens voor 9,1 miljard euro aan andere producten als landbouwmachines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen verkocht. Bij elkaar opgeteld passeren we voor het eerst de magische grens van honderd miljard euro.

Minister Schouten (Landbouw) presenteert de cijfers morgen op de internationale landbouwbeurs Grühne Woche in Berlijn.

Naast productie in eigen land levert de doorvoer van producten een belangrijke bijdrage aan de mooie exportcijfers.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Groentepakket voor artsen

Zo’n 150 huisartsen en verpleegkundigen krijgen morgen van de patiënten met Diabetes type 2 een groentepakket overhandigd. Artsen en...

Magazine 365 dagen bloemen

Deze maand ontvangen 36.000 Europese bloemisten het inspiratiemagazine '365 dagen bloemen' op hun deurmat, via een vakblad of via hun...