Moleaer realiseert flinke opbrengstverhoging

Moleaer realiseert flinke opbrengstverhoging

Toen Moleaer na de succesvol afgeronde proef met Delphy in de aardbeienteelt in 2020 op zoek ging naar een commerciële aardbeienteler die op bedrijfsschaal de vervolgstap wilde zetten naar een teelt met meer nadruk op zuurstof in het wortelmilieu, kwam het gesprek met Rob van Enckevort van de Peelkroon al snel op gang. De introductie kwam tot stand door Arlo Saes van Air Liquide. Rob van Enckevort teelt al vele jaren aardbeien, inmiddels op twee locaties in Limburg.

Op de grootste van die twee locaties is begin 2020 een Moleaer Neo Nanobubble Generator geplaatst, waarmee een voorraadtank flink werd oververzadigd in zuurstofgehalte. Gemiddeld is het opgeloste zuurstofgehalte in het water tussen de 25-30 mg/l geweest gedurende de gehele teelt.

Rob van Enckevort: "Ik was al een tijd bezig mijn teelt schoner en weerbaarder te maken. Dan kijk je naar van alles, van bemestingsschema's tot water. Waterkwaliteit is nog te vaak een onbekende factor. Bij waterkwaliteit wordt nu vaak gedacht aan ontsmetting, om te voldoen aan de normen. Maar waar groeien planten nou het beste van, toch niet van dood en ontsmet water? Voor mij is de techniek van Moleaer een ontbrekend puzzelstukje. Vanaf het begin van het seizoen heb ik een hele gezonde wortelontwikkeling gehad en stonden de planten er goed op. De planten hebben meer energie gehad, want onze opbrengst is een flinke stap vooruit gegaan met over het algemeen grovere vruchten. Ik kon dat goed vergelijken, want op mijn andere locatie waren alle factoren verder gelijk behalve de nanobubbles, en daar heb ik gewoon minder geplukt."

Michiel de Jong van Moleaer: "Ik heb de gesprekken met Rob als ontzettend leerzaam ervaren. Hij weet gewoon ongelofelijk veel van de teelt en van de aardbei. Wat wij als Moleaer denk ik hebben kunnen bijdragen aan zijn kennis, is hoe het werkt om zuurstof op te lossen en vast te houden in water. Daar zijn namelijk verschillende natuurkundige en biologische factoren op van invloed en heel weinig telers of teeltadviseurs zijn daarmee bekend. Eigenlijk raar als je bedenkt hoe belangrijk de rol van zuurstof is bij de aanmaak van ATP in de plant en voor de opname van nutriënten in en rond de wortel. Naast een zeer efficiënte zuurstofoverdracht hebben nanobubbles ook fysisch/chemische eigenschappen waardoor ze ontzettend positief bij kunnen dragen aan een betere gewasopbrengst en schonere tuinbouw. Een nanobubble is bijvoorbeeld kleiner dan een bacterie en net zo klein als virussen. Dan moet je weten dat de Moleaer technologie meer dan een miljard nanobubbles per milliliter water aanmaakt en dat deze nanobubbles desinfecterend werken en je begrijpt de processen."

Bij de Peelkroon is nu ook op de tweede locatie een Moleaer Neo geplaatst. Waar Rob eerst begon met zuurstofflessen, heeft hij uiteindelijk op beide locaties toch gekozen voor de Moleaer Neo met geďntegreerde zuurstofgenerator. Wat voor de teler de beste keuze is hangt met name van de kasgrootte en de teeltmethode af. Moleaer blijft Rob in ieder geval nog volgen en begeleiden als het gaat om metingen van het water en zuurstof.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v