Lisianthus onder full-LED: hoe reageert het gewas?

Lisianthus onder full-LED: hoe reageert het gewas?

Plant Lighting doet onderzoek naar LED-belichting bij lisianthus. Door de hoge intensiteiten belichting bij dit gewas kan met LED veel worden bespaard aan elektra. Echter, in de praktijk waren nog veel vragen over de reactie van lisianthus op LED-licht. geven het ontbreken van warmtestraling en het andere lichtspectrum geen problemen met de teeltsnelheid en de strekking?

In klimaatcellen is een aantal fundamentele vragen beantwoord. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start in het onderzoek 'Lisianthus toekomstbestendig stap één: minder elektra met LED', zo meldt Glastuinbouw Nederland.

Klimaatcelproeven
In de klimaatcellen van Plant Lighting is de winter gesimuleerd met daglichtsimulatoren. Het winterdaglicht is aangevuld met verschillende manieren bijbelichting (300 µmol/m2/s). Uit de eerste proef is gebleken dat lisianthus telen onder een full-LED spectrum prima kan. Wel bleek het noodzakelijk om een minimale dosis verrood aan het spectrum toe te voegen, anders treedt er een teeltvertraging op van minimaal één week. Zonder verrood is het moment van belichten sterk bepalend voor de bloeisnelheid: wanneer je de dag start met zonlicht levert dit tenminste één week teeltvertraging op, ten opzichte van wanneer je de dag eindigt met zonlicht.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v