Koningin Máxima onthult True Cost ananas

05-12-2018    16:09   |    Goedemorgen

Tijdens een bezoek aan Eosta onthulde Hare Majesteit koningin Máxima woensdag een ‘True Cost ananas’. Aan de onthulling zat een prijskaartje en een debat vast.

De ‘ware kosten’ van de Nature & More ananas bedroegen namelijk € 2,85, legde Volkert Engelsman, directeur van Eosta, uit. Tegen die prijs kan de ananas biologisch geteeld worden op een manier die goed is voor mens en milieu, in plaats van verborgen kosten af te wentelen op toekomstige generaties. In een aansluitend debat werd het thema ‘True Cost Accounting in Food, Farming & Finance’ verder uitgediept in aanwezigheid van de koningin.

Het werkbezoek van Koningin Máxima aan Eosta was omdat het bedrijf in 2018 werd verkozen tot het meest duurzame bedrijf van Nederland en kreeg de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Centraal bij het bezoek stond het thema ‘True Cost Accounting’, een methode om de verborgen kosten van productie voor mens en milieu mee te nemen in winstberekeningen en prijsbepalingen. Eosta nam daarin de afgelopen jaren een voortrekkersrol op zich. 

Nieuw winstdefinitie
Tijdens het debat kwamen onder meer de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en de weg naar een nieuwe inclusieve winstdefinitie ter sprake. Onder de sprekers waren prominente denkers uit de wereld van duurzaamheid, financiën, wetenschap en overheid, waaronder Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank; Carola Schouten, minister van LNV; Felix Prinz zu Löwenstein, president van de Duitse biologische koepel BÖLW; Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheidswetenschappen; Peter Bakker, President World Business Council for Sustainable Development; en Marjan Minnesma van Urgenda. Koningin Máxima toonde vanuit haar verleden als econoom en bankier grote betrokkenheid bij het onderwerp. 

Werkelijke kosten
Gastheer Volkert Engelsman lichtte toe: 'We gaan onvermijdelijk toe naar een nieuwe economie waarin de verborgen kosten voor mens, milieu en samenleving, de zogenaamde externaliteiten, voortaan worden meegerekend in de winst- en verliesrekening. Aan de wetenschap de uitdaging om de werkelijke maatschappelijke kosten in kaart te brengen. Aan de overheid de uitdaging om een gelijk speelveld in de markt te creëren, waarin de vervuiler betaalt. En aan de financiële sector en het bedrijfsleven de uitdaging om duurzaamheid uit het isolement van de stafafdelingen te verlossen en in te laten dalen in het DNA van financiële risico analyses en de winst & verliesrekening.'

Engelsman voegt toe: “We moeten overigens wel verder kijken dan alleen de cijfers. Uiteindelijk ligt er een zingevingsvraag aan de basis van onze economie: Hoe definiëren wij winst eigenlijk? Wat willen wij als mensheid? Dan kom je al snel tot de conclusie dat een vitaal ecosysteem, gezondheid en een menswaardige samenleving ook winst zijn. Een inclusieve winst. Dat is de kern van de nieuwe economie waar we naartoe gaan.”  

Alle deelnemers aan het debat
Naast HM Koningin Máxima waren bij het debat aanwezig: Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank; Carola Schouten, Minister van LNV; Peter Bakker, president van de World Business Council for Sustainable Development; Fred Bos, Directeur Commercial Banking ABN AMRO; Michel Verwoest, scheidend Bestuurslid ASR / komend directeur HumanTotalCare, Marjan Minnesma, Urgenda; Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voeding; Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheid en Voeding VU; Felix Prinz zu Löwenstein,president BÖLW; en Volkert Engelsman, directeur EOSTA. 

Foto's: Maarten Huisman


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Throwback: Girlpower!

Gedurende de zomerperiode zetten we op deze plek in de nieuwsbrief elke dinsdag en donderdag een 'throwback' naar een bijzonder, opvallend,...