Blog: Aan de andere kant van wereld

01-07-2019    08:30   |    Jessica Zuidgeest

Een weblog van Jessica Zuidgeest. Zij is accountmanager bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk. Zuidgeest schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Wij hebben het altijd graag over de verschillen tussen Nederland en China. Zeker als je het land wel eens hebt bezocht zijn er veel verschillen te noemen. Maar hoe ervaart een chinees nou ons geliefde Nederland, wat zijn volgens hen onze vreemde gewoontes of verschillen in cultuur. Terwijl ik dit schrijf bevind ik me in China en is dit een mooie gelegenheid om wat mensen het hemd (made in China) van het lijf vragen.

Allereerst vertellen ze allen dat de relatie tussen de werkgever en de werknemer totaal verschillend is. Chinezen zijn gewend om bevelen op te volgen van de baas, terwijl Nederlanders veel zelfstandiger werken. Ook noemen ze de baas nooit bij hun voornaam. Zo noemen ze iemand bijvoorbeeld "Chen Zong" wat zoiets betekend als "manager Chen". De baas of eigenaar van het bedrijf is zeer machtig in China. Daarom is het belangrijker om zaken te doen met de baas dan de specialistische werknemer.

Het tweede verschil is dat Chinezen veel meer geld uit geven aan eten dan de Nederlander. Een gemiddeld chinees gezin geeft ongeveer een kwart van het inkomen uit aan eten buiten de deur. Veel jonge Chinezen koken nooit voor zichzelf en vinden het soms vreemd dat wij juist altijd vers koken en weinig uit eten gaan.

Mijn Chinese collega's en kennissen vinden het heel vreemd dat wij zo open zijn naar elkaar als het gaat om kennis delen. In China zal dit nooit gebeuren. Ze bouwen zelf kennis op en houden dit geheim om zichzelf te beschermen. 

Daarnaast noemen ze nog de volgende eigenaardigheden;
-In Nederland zijn de wegen erg smal. In China zijn er minimaal drie tot vier rijbanen per weghelft. En waarom hebben we zoveel rotondes?
-Wat is dat voor saus die we over de groenten en salades doen, dit schijnt erg eigenaardig te smaken.
-In China wordt er warm of heet water gedronken. In Nederland drinkt men juist koel of koud water. Maar geeft dit geen oncomfortabel gevoel aan de maag?
-De Nederlander is altijd erg enthousiast en werkt hard.
-Mijn Chinese collega is erg nieuwsgierig naar het proces van kaas maken. Hoe kan het dat alle kazen zo anders smaken?
-Het gezicht dat ik trek als ik iemand een kippenvoet of kop zie eten..... erg lachwekkend volgens mijn collega.

Deze verschillen zijn niet alleen leuk, maar ook handig om te weten. Zo kunnen we elkaar, twee ver uit elkaar liggende culturen, steeds beter begrijpen. Ook zakelijk is dit erg van belang!

Weet jij nog andere opvallende verschillen?

Met dank aan Weiyan Wei, Yanxia Guo, Li Cheng Lin.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Welke kleur?

Wist je dat alle medewerkers die in de kas bij Roots werken iedere dag een andere kleur shirt dragen ten...

Tomato Throwback

Van der Voort Tomaten denkt op Instagram nog eens terug aan de opening van het Prominent DC in 2002. Als lid...