Jungle Talks to... Marokko

29-11-2021    09:10   |    Goedemorgen

Deze en volgende week bespreekt ‘Jungle Talks to the World’ de ontwikkelingen in de tuinbouw in Marokko. Het land is een toonaangevende land- en tuinbouwproducent, maar door haar geografische ligging en klimaat ook heel gevoelig voor klimaatverandering. Dit zorgt ervoor dat de lokale tuinbouwsector met een paar flinke uitdagingen te maken heeft.

De grootste is ongetwijfeld water. De Marokkaanse overheid is zich terdege bewust van de problemen en wil de omstandigheden verbeteren, maar is ze op tijd en doet ze genoeg?

Aanstaande donderdag geeft LNV Raad Niek Schelling allereerst een algemeen overzicht van de Marokkaanse tuinbouw. Vervolgens zal Ad van Kester van Agrocare toelichten welke kansen en uitdagingen productie in Marokko met zich meebrengt. Daarna zal Fouad Ababou, area sales manager bij Hoogendoorn in meer detail toelichten hoe de zaken er qua tuinbouwtechniek voorstaan. Tot slot zal Robert van der Lans, CEO van Horti XS met de luisteraars delen hoe een tuinbouwdemonstratieproject wordt ingezet om de Marokkaanse tuinbouwsector verder te ontwikkelen.

Een week later, op 9 december, zullen presentator Ed Smit en zijn gasten dieper ingaan op een aantal uitdagingen in de tuinbouw en hoe die omgezet kunnen worden in kansen. De grootste uitdaging is zonder twijfel water, of beter gezegd het gebrek eraan. De meeste producenten in Marokko zetten goedkope kassen neer en produceren groente in de vollegrond. Water komt uit stuwmeren (die bijna leeg zijn), uit de grond (het grondwaterpeil zakt snel) en het regent steeds minder. De overheid beperkt daarom het watergebruik in de sector en werkt aan verschillende oplossingen.

De toekomst van de tuinbouwsector in Marokko moet verduurzamen en snel ook. Niet alleen door waterbesparing, maar ook door toepassing van meer biologische gewasbestrijding, het recyclen van plastic en het gebruik van hernieuwbare energie.

Deze uitdagingen leveren absoluut kansen op. Meer weten? Zorg er dan voor dat je deze afleveringen van Jungle Talks to Morocco niet mist en schakel op donderdag 2 en 9 december om 16 uur in op www.paprikatastyradio.nl.

‘Jungle Talks to Morocco’ wordt mogelijk gemaakt door Paprika Tasty Radio en Jungle Talks en wordt ondersteund door RVO. Programma gemist? Na de radiouitzendingen zijn alle programma's als podcast terug te beluisteren en te downloaden via Open Spotify (zonder inlog) via https://bit.ly/JungleTalksPodcast.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...