'HortiQ straks voorwaarde voor verzekering kas'

23-11-2021    10:28   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - In de toekomst kun je jouw kas wellicht alleen nog maar laten verzekeren door Hagelunie als die het HortiQ-certificaat draagt. Dat toekomstbeeld schetste Peter Broekman van Hagelunie vanochtend op Paprika Tasty Radio.

Het HortiQ-certificaat is een onafhankelijk kwaliteitssysteem voor kassenbouwers, installatiebedrijven en andere technische toeleveranciers aan de glastuinbouw. Het HortiQ-certificaat wordt door de technische industrie en tuinbouw gebruikt zowel in de nationale- als internationale markt. "HortiQ Next Level is voor de brede greenhouse technology sector", liet Harm Maters van HortiQ in de uitzending op Paprika Tasty Radio weten. "In samenwerking met grote turnkey kassenbouwers en Achmea is vastgesteld dat het juist voor Nederland van groot belang is, zich nog duidelijker op kwaliteit internationaal te profileren."

De grootschaligheid van projecten neemt toe, maar binnen de kas wordt het ook technisch complexer. Daarnaast is de internationale klant veelal niet meer het familiaire tuinbouw bedrijf maar grote investeerders en overheden die zelf geen tuinbouwkennis hebben en op zoek zijn naar turnkey oplossingen. "Deze investeerders stellen ook andere eisen aan de mate van risico beheersing en vragen meer informatie vooraf over de hardware en zeer zeker over transparante kwaliteitsnormen”, aldus Maters. "Voor de Nederlandse sector is het dan ook belangrijk hierin mee te gaan en de twee USP’s, Techniek en Teelt te combineren met een transparant kwaliteitslabel, gericht op productkwaliteit."

Achmea ondersteunt deze visie en zal haar eigen beleid inzake nieuwbouw projecten aanpassen, zo liet Peter Broekman weten. "Deze trend zal zich de komende jaren verder ontwikkelen naar een acceptatiebeleid, waarbij het HortiQ-label een voorwaarde wordt voor acceptatie van een nieuwbouw project. Voor de Nederlandse markt zal begin 2022 een eerste stap door Achmea worden gezet."

Wil je het gesprek met Harm Mater van HortiQ terugluisteren? Ga dan naar goedemorgen.podbean.com. In de uitzending kwamen naast HortiQ en Hagelunie ook Certhon en Hoogendoorn Growth Management aan het woord.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...