Hoe verwijder je het oude gewas bij de teeltwissel?

Hoe verwijder je het oude gewas bij de teeltwissel?

ACTUEEL HORTI THEMA - De teeltwisseling is een flinke klus: het verwijderen van het gewas, het reinigen van de kas en het plaatsen van de nieuwe teeltmaterialen zijn arbeidsintensieve werkzaamheden. Met behulp van verschillende machines en installaties kan dit een stuk eenvoudiger. Royal Brinkman biedt een handig stappenplan en tips voor het uitruimen van het gewas tijdens de teeltwisseling.

Goede voorbereiding
Zorg dat je voor de teeltwisseling de juiste voorbereidingen treft. Dit houdt in dat je alle benodigde producten op tijd bestelt en dat je waar nodig onderhoud uitvoert aan de machines en apparaten die je tijdens de teeltwisseling nodig hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Stoppen met water geven
Wanneer je gaat teeltwisselen, is het belangrijk dat je op tijd stopt met water geven. Over het algemeen stoppen telers zo'n 2 dagen voordat de teeltwisseling begint met water geven. Dit zorgt ervoor dat de plant zo veel mogelijk water uit de substraatmat opneemt, waardoor de matten minder zwaar zijn wanneer je ze gaat uitruimen.

Pas op voor ijzer
Pas bij het neerhalen van het gewas op voor ijzer. Voor het uitruimen en versnipperen van het gewas wordt vaak gebruik gemaakt van een of meerdere machines. Daarom is het belangrijk dat er geen ijzer tussen het gewas of op het looftrekdoek terechtkomt. Als dit ijzer namelijk in de machine komt, dan kan deze beschadigen of zelfs kapot gaan.

Gewas verwijderen
Om het gewas af te voeren, kan de Super twister gebruikt worden om tomatengewas te binden en te wikkelen. Er vormt zich dan een lange streng die eruit getrokken kan worden middels de Multiroller. Hierdoor wordt er al gauw veel arbeid bespaard tijdens de teeltwisseling.

Lees hier meer tips

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v