Geen effecten Na-ophoping in drain bij gerbera

Geen effecten Na-ophoping in drain bij gerbera

Eén van de knelpunten bij teeltsystemen met hergebruik van drainwater is de ophoping van ongewenste zouten, specifiek Natrium (Na). Met het oog op de plicht tot (nagenoeg) nul-emissie voor nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw vanaf 2027, kan dit een bottleneck zijn voor volledige recirculatie. Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat de grenswaarde veilig kan worden verhoogd.

Er is hernieuwd onderzoek gedaan naar de effecten en grenswaarden voor Na bij gewassen. In het eindrapport (zie bijlage) wordt verslag gedaan van de effecten van verhoogd Na in een gerberateelt en wordt de huidige grenswaarde van Na geëvalueerd.

Gestegen Na compenseren
De proef bestond uit een aantal behandelingen, waarbij Na oploopt terwijl de EC gelijk blijft en de kationenconcentraties zonder natrium afnamen. De oplopende Na concentraties waren: 5, 10, 15, mmol/l vanaf de start van de teelt en er waren twee behandelingen met 15 mmol/l met startdatum respectievelijk 1/6 en 1/7. In alle gevallen is telkens de K-Ca-Mg verhouding aangepast om de gestegen Na te compenseren. De proef liep van 22 maart tot 5 december 2019 met 4 cultivars: Albino, Whisper, Pre-Semmy en Rich. Op basis van de nutriënten analyseresultaten van de drain werd wekelijks de nieuwe aanvuloplossing berekend en is handmatig een Na-oplossing toegediend. Oogstgegevens en bloem- en bladanalyses werden gedurende de proef bijgehouden.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v