'Financierbaarheid van kwekerijen onder druk'

30-07-2020    08:31   |    AgriHolland

De toekomstige financierbaarheid van bedrijven van boeren en tuinders staat onder druk. Dit komt door de hoge eisen via wet- en regelgeving, de sterk wisselende inkomens- en liquiditeitspositie en de urgentie om te investeren in innovatie en duurzaamheid.

Dit staat in een notitie die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft verstuurd op verzoek van de vaste commissie Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer.

Doordat de kosten stijgen maar de opbrengsten niet in gelijke verhouding meestijgen staat het inkomen uit het bedrijf voor veel agrarisch ondernemers al jaren onder druk. De stelselmatige veranderingen in regelgeving en maatschappelijke behoeften maakt een strategische koers met bijbehorende meerjarige investeringen nagenoeg onmogelijk.

Het is de rol van banken om ondernemers in de land- en tuinbouw te financieren en in toenemende mate de duurzaamheidstransitie te faciliteren. Extra kosten van duurzame investeringen komen in de praktijk niet altijd tot uiting in een eerlijke vergoeding in een voedselketen waar, met uitzondering van kleine biologische landbouwconcepten, de prijs nog een dominante factor is.

De intrede van Bazel IV-richtlijnen in 2023 versterkt de druk op financierbaarheid bij banken. Kern van deze nieuwe regelgeving rondom kapitaaleisen is dat banken aangestuurd zullen worden om ondernemers nog meer te financieren op basis van rentabiliteit en liquiditeit in plaats van op de waarde van grond, gebouwen en installaties.

Voor een toekomstbestendige land- en tuinbouwsector zijn toekomstige duurzame verdienmodellen cruciaal, aldus de NVB. De vertegenwoordigende banken roepen de overheid op om stimulerend en kader scheppend te werken waarbij eerlijke prijzen, ondernemerschap en kennisontwikkeling bij boeren en tuinders en een gelijk internationaal speelveld worden gestimuleerd.


Reacties (1)

L de Moor at 30.07.2020

Het is treurig wat de nederlandse vereniging van banken zegt over toekomstige financieringen van hun in de land en tuinbouw.Men heeft jarenlang propaganda gemaakt voor schaal vergroting in deze sector wat geleid heeft tot bedrijven met grot mono productie met tegen vallende opbrengsten.
Alle rechten voor behouden L de Moor.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Areaal Gina gegroeid

Het areaal van het rode paprikaras Gina is wederom gegroeid, zo laat Syngenta Vegetable Seeds weten. "Er staat...