Zo pas je biologie toe in belichte aardbeienteelt

26-01-2021    10:19   |    Goedemorgen

Bij de belichte aardbeienteelt in de kas kiezen de meeste telers ervoor plagen biologisch te bestrijden, net als in de onbelichte teelt. “Telers die de teelt verlengen of in de winter oogsten, kunnen ook vertrouwen op ons pakket nuttige mijten als Phytoseiulus-System, Californicus-System en ABS-System ter controle van spint en trips. De hommels zijn er om de bestuiving te ondersteunen, mits zij wat extra zorg krijgen”, vertelt Eline Braet, Biobest-adviseur.

Ook in belichte teelten staan de hommels klaar om de aardbeibloemen te bestuiven. Zij hebben wel meer aandacht nodig, omdat zij zich minder goed kunnen oriënteren in de belichte teelt. Braet: “Voor hun oriëntatie hebben zij daglicht nodig. Bij kunstlicht kunnen ze minder goed navigeren. Daarvoor biedt Biobest een oplossing. Wij adviseren namelijk de schuifjes van de nesten alleen te openen tussen 10 uur ’s ochtends en 14 uur ’s middags. Dit is zelfs makkelijk te automatiseren met ons systeem van hommelflats.”

Combinatie van roofmijten tegen spint
Verder lijkt de aanpak van spint op die in de onbelichte teelt. Ook in de winter zijn spint en trips de belangrijkste plagen, hoewel die zich minder snel ontwikkelen dan bij hoge temperaturen. Tegen spint adviseert Eline Braet een combinatie van de roofmijten Phytoseiulus-System en Californicus-System. “Als de plaagdruk hoog is, herhalen we de inzet van de vraatzuchtige Phytoseiulus persimilis.”

ABS-System tegen trips
Ter bestrijding van trips raadt Braet telers ABS-System aan. Amblyseius-Breeding-System bestaat uit zakjes met voedsel voor de roofmijt. Hierdoor vermeerdert de roofmijt Amblyseius cucumeris zich in de zakjes. Dit zorgt voor een continue uitloop van de roofmijten over meerdere weken. Deze nuttigen houden de plaagdruk de hele teelt laag, is de ervaring van Braet. “Wie proper eindigt, heeft daar in de volgende teelt zelfs nog veel profijt van.”

Geen lijmresten op palen
Aardbeientelers gebruiken verder vangplaten of vanglinten om trips en witte vlieg te monitoren, bijvoorbeeld Bug-Scan Roll Yellow. “Biobest levert plastic clips waarmee telers de linten makkelijk kunnen bevestigen aan de palen. Dat voorkomt vervelende lijmresten”, besluit Braet.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Ik leer ook van studenten'

ACTUEEL HORTI THEMA - Tomatenteler Ted Duijvestijn zet zich een dag in de week in als groene practor. Vanuit...