Eerste winterfreesia's uit fossielvrije demokas

Eerste winterfreesia's uit fossielvrije demokas

In de fossielvrije Demokas 2030 zijn de eerste freesia's geoogst van de cultivars Essence en Corvette. De bloemontwikkeling gaat de laatste weken erg snel en het is nu een spannende fase om te zien hoe de kwaliteit van de bloemen zich ontwikkelt en hoe de productie uiteindelijk gaat uitpakken. Voor deze winterteelt zijn op 22 oktober knollen geplant van de hoofdrassen Soleil en Ambiance.

Op verzoek van telers en vermeerderaars zijn daarnaast ook kleinere proefvelden geplant van twaalf andere rassen: Emily, Red Baron, Essence, Delta River, Ilse, Corvette, Yelena, Boulevard, Biscaya, Fuego, Red Passion en Pink Passion.

Breed blad en dikke nerven
Het gewas staat er goed bij, brede stevige planten met breed blad en dikke nerven. De full LED-belichting met intensiteit van 200 µmol/m2/s is 16 uur per dag aan. Samen met het buitenlicht is daarmee in de afgelopen weken een lichtsom van circa 14 mol per dag gerealiseerd. De etmaaltemperatuur ligt nu gemiddeld op 17°C. De etmaaltemperatuur wordt gestuurd op basis van de licht/temperatuur balans. Bij elke mol meer licht wordt het temperatuur setpoint 0,7°C verhoogd.

Onderzoekers hebben geleerd dat het temperatuur-setpoint onder de LED-belichting iets hoger mag zijn. Vanwege de dikke nerven en zware ontwikkeling van het gewas in het begin van de teelt, is de streefwaarde van de etmaaltemperatuur met 1°C verhoogd en is nog steeds een zwaar gewas te zien. Stadiumonderzoek heeft laten zien dat bij de meeste cultivars zes haken zijn aangelegd. Komende tijd moet uitwijzen of deze allemaal goed kunnen uitgroeien.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v