Eerste bonen "van Mars"

Eerste bonen van Mars

Wageningen University & Research experimenteert sinds november 2019 met sperziebonen op nagemaakte Mars en maangrond. Het bijzondere aan dit experiment is dat een deel van de planten is bemest met menselijke urine in de vorm van struviet. Belangrijkste vraag is: werkt dat? Het blijkt van wel, want de eerste boontjes zijn nu geoogst.

Het experiment wordt uitgevoerd om te onderzoeken of je toekomstige maan- en Marsbewoners zou kunnen voeden met ter plekke verbouwd voedsel. 'Na een aantal experimenten weten we wel hoe dat zou moeten,' zegt wetenschapper Wieger Wamelink. 'Maar er is meer nodig dan planten laten groeien alleen. Zo moeten de urine en poep van astronauten hergebruikt worden als mest voor de planten.'
Hoe is het onderzoek opgezet?

In totaal zijn er 60 potten gevuld met nagemaakte Mars- en maanbodem en aardse controle (potgrond). De potten werden gevuld met 250 gram potgrond, 750 gram Marsgrondsimulant of 750 gram maanbodemsimulant. Daaraan is 250 gram water toegevoegd. Bij de helft van de potten is 15g struviet toegevoegd. Het struviet komt van de waterzuiveringen van Amsterdam West, Den Bosch en land van Cuijck. Per pot zijn er drie bonen gezaaid. Als er meer dan één boon kiemde, zijn de kleinste twee na twee weken verwijderd zodat er één plant per pot overbleef. Water wordt elke dag automatisch gegeven, de planten staan in een kas bij een aangename 20 graden overdag en 18 graden 's nachts. Als er te weinig licht is, gaan de lampen aan.

Lengte van planten
Tijdens het experiment is de lengte van alle planten gemeten. 'Al snel kwamen er verschillen in de lengte van de planten, waarbij de planten op de aardse potgrond en maanbodemsimulant met struviet het beste groeiden,' aldus Wamelink. 'De Marsplanten met struviet bleven wat achter terwijl die het eerder juist beter deden dan de maanplanten en dat was daarom best wel verrassend.' De planten zonder struviet werden niet veel groter dan 25 cm en bleven duidelijk achter.

Op 20 december was de eerste bloei zichtbaar en net voor Kerst zelfs al de eerste boontjes, dus binnen twee maanden. Wieger Wamelink: "Daar waren we natuurlijk heel blij mee en het was sneller dan verwacht, maar het betekende wel dat ik tussen Kerst en oud en nieuw moest werken."

Genoeg bonen voor een maaltijd?
Het nieuwe jaar begon met de eerste oogst van de boontjes, nog niet genoeg voor een maaltijd, maar wel al meerdere bonen op zowel maanbodemsimulant als op de potgrond. De oogst van de nagemaakte Marsgrond liet nog een weekje op zich wachten. Inmiddels is er al bijna een kilo bonen geoogst van de potten met struviet. Zonder struviet (urine dus) kan slechts spaarzaam een boontje worden geoogst.

Het experiment loopt nog door tot eind januari en wordt volledig gefinancierd door crowdfunding en sponsoring.

Bron: Wageningen UR

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v