Chemische bestrijding op z’n retour

23-10-2018    08:51   |    Goedemorgen

De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen vertoont al jaren een dalende lijn. In 2015 daalde de afzet tot net onder de 10 miljoen kg actieve stof. In 1986 was dat met 21,6 miljoen kilo nog meer dan tweemaal zoveel.

Fungiciden, die ingezet worden om schimmels en bacteriën te bestrijden, voeren met een aandeel van ruim 40 procent de ranglijst aan. Gevolgd door herbiciden - voor de bestrijding van onkruiden en loofdoding – met een aandeel van ca. 30%. De categorie ‘overige’, vooral grondontsmettingsmiddelen en minerale oliën, neemt met een aandeel van ca. 25% de derde plaats in.
Halverwege de jaren tachtig lagen de verhoudingen totaal anders. Toen was de categorie ‘overige’ met een aandeel van meer dan 60% (ruim 13 miljoen kg actieve stof) de absolute koploper. Fungiciden en herbiciden schommelden beide rond een aandeel van 16% met om en nabij 4 miljoen kilo actieve stof.

Bron: CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Wijziging directie Blueroots

Nadat Royal FloraHolland recent een 50 procent belang nam in Blueroots, hebben nu de twee huidige directieleden van Blueroots besloten een...

Vierdaagse zoekt groente-eters

Onderzoekers van het Radboudumc zoeken Vierdaagselopers die in de komende weken veel nitraatrijke groente willen eten of rodebietensap...