Blog: Wat wil je later worden?

15-05-2019    08:59   |    Goedemorgen

Een weblog van Sjaak Bakker, Managing Director Growing Solutions bij Ridder. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De examens zijn weer begonnen en onze dochter zit er momenteel middenin. Spannende tijden en als alles goed gaat, gaat zij volgend schooljaar studeren. Gelukkig heeft zij haar studiekeuze al vorig jaar gemaakt. Toen men mij vroeger de vraag stelde “wat wil je later worden?” was het speelveld en keuzes naar mijn idee een stuk overzichtelijker dan vandaag de dag.

Tegenwoordig speelt de vraag: “ben ik tegen de tijd dat ik wil gaan werken nog wel nodig?” Dat niet alleen banen verdwijnen, maar complete beroepen door disrupte innovatie, is al een eeuwenoud gegeven. Neem de bezembinder, de touwslager of die altijd vriendelijke dame bij een incheckbalie op het vliegveld. De technologiespurt waarin we mogelijk zitten maakt nu wel heel snel korte metten met enkele beroepen.

Dus als je studiekeuze de opmaat is voor het beroep wat je later wilt gaan uitoefenen, dan is het misschien wel handig om te checken of deze tegen de tijd dat je met je diploma op zak de markt op gaat jouw droombaan nog niet is ‘weg-gerobotiseerd’. En natuurlijk is daar een handige website voor gemaakt, check jobpersonality.com/robotisering-van-beroepen

Ik kwam laatst een artikel tegen waarin stond “Boeren (ofwel telers, agrariërs, veehouders en welke andere benamingen er ook zijn binnen de sector) zijn of worden overbodig omdat alles machinaal zal gaan. Of eigenlijk al wordt gedaan.” Dat vond ik best schokkend om te lezen. Maar wel aannemelijk; zeker gezien de onderbouwing dat in de Verenigde Staten honderd jaar geleden 50 procent van de bevolking op een of andere manier werkzaam in de agrarische sector was en tegenwoordig slechts nog maar 2,5 procent.

Natuurlijk zijn er beroepen die hier minder onder te lijden hebben. Wat meteen opvalt is dat de top 10 van die beroepen vooral bestaat uit sociale beroepen en creatieve beroepen. En dan met name beroepen in de zorg en het onderwijs. En dan is de cirkel weer rond; want onderwijs heeft, naar mijn mening, de grootste moeite om aan te sluiten op de “nieuwe arbeidsmarkt”.

We hebben dus naast alle kennis en ervaring van wat is ook de nieuwe denkers nodig. Hier zie ik ons, als innovatieve technische toeleverancier in de tuinbouw, nog voor een uitdaging staan. Maar zoals John Markoff, Pulitzer Prijs winnend journalist die al 40 jaar schrijft over de impact van AI, aangeeft; “Als mensen zijn we altijd erg goed in het voorspellen wat gaat verdwijnen maar we zijn niet goed in het voorspellen van wat zich nieuw aandient.”

Dankzij de disruptieve innovatie ontstaan er nieuwe beroepen. Beroepen waar we nog nooit aan gedacht hadden. Neem nu de functie motion designer, drone-piloot of big data specialist. Waar kun je de opleiding van drone-piloot volgen, of heeft de Playstation hier al in voorzien?

Mijn les is dat de studiekeuze van mijn kinderen een studie op zich is en dat ik samen met onze HR afdeling toch anders naar een CV zal gaan kijken.


Reacties (2)

Wil Lammers at 17.05.2019

Mooi en goed verhaal Sjaak. Mijn dochter is op hetzelfde kruispunt

Evelien at 17.05.2019

Interessante site waar je naar linkt. Zitten verrassende beroepen tussen!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws