Blog: Vroeger...

09-07-2019    08:00   |    Ronald Kloppenburg

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Wat werd ik vrolijk van het lezen van de blog van Martine van der Meer, hoofdverantwoordelijke voor communicatie en HRM bij Combivliet, gepubliceerd op 6 juni. Het gebruik van bepaalde puberale uitingen in haar tekst waren zo herkenbaar en bewerken altijd de lachspieren. Dat er sommige ouderen (vaders en moeders genoemd) bepaalde uitdrukking overnemen maakt hen in de regel niet jonger. Door mijn vriendin wordt ook met regelmaat de uitdrukking ‘OMG’ gebruikt. Waarschijnlijk denkt zij op dat moment dat ze op dat moment ook weer jong is maar ja, de tand des tijds laat toch echt wat anders zien. Natuurlijk kan het ook aan mijn ogen liggen, die gaan ook snel achteruit. In elk geval is de laatste opmerking wat positiever naar mijn vriendin toe.

Ik ben een liefhebber van de Nederlandse taal en heb er bij pubers behoorlijk moeite mee wanneer ze iets proberen toe te lichten in de hedendaagse Engelse of anderstalige straattaal. Het is vooral iets persoonlijks denk ik, maar mijn roots verloochenen, nee dat wil en doel ik niet. Ik ben, buiten het feit dat ik altijd memoreer enorm trots op onze sector te zijn, ook heel trots op onze Nederlandse taal en unieke tradities. Over ons land zelf, alsmede de bijzondere ontwikkelingen de laatste jaren doe ik geen uitspraken, voor je het weet word je aangeklaagd of be- en veroordeeld. Voor mijn gevoel is welzijn en welvaart niet echt meer in balans, laat ik het daarbij houden.

Terug naar de blog van Martine van afgelopen 6 juni. Wat mij aantrok in deze blog is de wijze waarop er door Combivliet op een zeer creatieve manier wordt omgegaan met de invulling van toekomstige opleidingen en beroepen in hun bedrijf en onze sector. Dat is nu precies hoe we onze sector interessant maken. Nu zullen we dit verhaal uiteraard wel breder moeten trekken dan een publicatie in de media die slechts in onze sector wordt verspreid. Wellicht moeten we hier eens met een aantal bloggers een boompje over opzetten. De jeugd, welke werkzaam is in de tuinbouw woont veelal in de omgeving van het Westland of andere tuinbouwgebieden en zijn sneller geneigd om in de tuinbouw te komen werken.

Een uitdaging aan alle werkgevers in onze sector lijkt mij om te starten met wellicht wat meer moderne benamingen en goed naar benamingen in andere sectoren te kijken. We hebben een gouden sector met veel zekerheid in vele functies naar de toekomst toe. Misschien moeten we ook meer straattaal gebruiken in het benoemen van de werkzaamheden. Het is toch een fissa en kapot spang om je doekoes in onze sector te kunnen verdienen. Nu moeten we de jeugd natuurlijk ook niet met fluwelen doekjes gaan behandelen. Het mag best eens wat krachtiger in ondersteuning/opvoeding bij de jeugd. Als de jeugd zulke krachtige taal kan gebruiken moeten ze dat ook in daden om kunnen zetten. Willen we die sterke positie die we hebben behouden zullen we de jeugd ook dienen te leren wat verantwoordelijkheden zijn en heel goed grenzen in getolereerd gedrag voorop moeten stellen tegenover het eisenpakket wat zij tegenwoordig hebben.

Bij de functies die Martine in haar blog heeft genoemd behoren ook gedragsregels en verantwoordelijkheden. Ik help graag mee aan de functiebeschrijvingen. Ik zeg liever niets over hoe onze generatie vroeger was want dan wordt je gelijk zo’n oude lul (jawel, ook wij hadden straattaal) gevonden maar vroeger…


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws