Blog: Terug van vakantie

19-09-2019    09:00   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik heb wel vaker iets over mijn vakantiebelevenissen geschreven, maar deze keer wil ik toch een aantal mooie ervaringen met u delen. Ik was een paar weken in Noorwegen, ik heb daar met gezin rondgetrokken, veel gezien en ongeveer de helft van het land bezocht. Noorwegen heeft een overweldigende natuur en je voelt je als volwassen mens daar heel erg klein en kwetsbaar. Het was een overweldigende ervaring om door de gigantische fjorden en bergen te trekken. Maar er was meer wat mij opviel.

De Noor is een buitengewoon vriendelijk en behulpzaam mens. Hoffelijk in het verkeer en als ze denken dat je via de zebra wilt oversteken stoppen ze al. Ook houdt iedere automobilist zich aan de maximale toegestane snelheid, ook al is er bijna niemand op de weg men blijft keurig 80, 60 of 40 kilometer per uur rijden. Als zo af en toe drukke en gestreste Nederlander vraag je je dan af “waarom gaat hier alles zo soepel en is iedereen vriendelijk en behulpzaam”? Thuisgekomen ontpopte zich langzaam de volgende analyse in mijn hoofd.

De natuur is geweldig, rauw, ruw en puur, dat maakt een mens nederig. In het zomerseizoen is het best goed toeven in Noorwegen. Ik denk dat het de overige jaargetijden wat minder aangenaam is. Nattigheid, kou en veel sneeuw. Het wegennet in Noorwegen doet een beetje ouderwets aan, nauwelijks 4-baans wegen. Bijna alle wegen zijn 2-baans (max. 80 km) en soms ook wat aan de smalle kant, soms moet je even wachten op een tegenligger. In de vele haarspeltbochten toch maar even wachten op de bussen en de campers. Soms een beetje vooruit, dan weer achteruit met enorme stijgingspercentages. In een land als Noorwegen is het buitengewoon lastig en kostbaar om wegen aan te leggen. Je hebt altijd met bergen en heel veel rotsen te maken. Hier in Nederland is alles plat en kunnen we alles makkelijk aanleggen en (kabels etc) in de grond kwijt. Ook moet men daar veel tunnels aanleggen, soms wel 25 kilometer lang.

En door het vele water, de mooie fjorden, moet je regelmatig gebruik maken van een pont. En soms rij je wel een uur over prachtige weggetjes en kom je slechts één auto tegen. Kortom de Noor rekent niet in kilometers maar in tijd, soms heb je ruim 4 uur nodig voor ca. 150 km. De Noor is zich ook zeer bewust van het feit dat zij, in de meeste jaargetijden, sterk afhankelijk zijn van elkaar als er iets aan de hand is. Je moet elkaar wel helpen en rekening met elkaar houden om veilig thuis te komen. Dit geldt niet alleen op het platteland maar ook in de stad. Rustig rijden, geen getoeter, geen vuilnis op straat, overal schone toiletten onderweg. Het is super relaxt om met de auto door Noorwegen te rijden. Maar ja, naarmate je dichter bij de Randstad komt neem het aantal, veel te hard rijdende wegpiraten weer sterk toe. U kent het wel “opzij, opzij, opzij...”.

Ik gun alle hardwerkende Nederlanders, vooral de ondernemers een paar weken Noorwegen. Het geeft je gezonde lucht en rust in je lijf en in je hoofd. Het geeft de ruimte om eens goed over zaken na te denken. En...gezien de prijzen in de horeca blijf je wel van de alcohol af. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Ja of nee?

Paprikakwekerij Moors brengt op Instagram de koelkaststicker van Jumbo en het Voedingscentrum onder de...