Blog: Ontbijtje (nu mét link)

28-01-2020    11:13   |    Thijs Jasperse

Een blog van Thijs Jasperse voor Goedemorgen. Thijs is directeur en partner van Florpartners.

Dinsdagochtend mocht ik aanschuiven bij het Energieontbijt van Energie Bedrijf Nederland (EBN). Politieke zwaargewichten Ed Nijpels, Wouter Bos en Eric Wiebes aten een eitje mee. Politici en de aanwezige bigshots uit het bedrijfsleven zijn het eens: er moet veel gebeuren en de klimaatdoelen moeten we gaan halen. De vraag is niet meer OF maar HOE?

Wat in ieder geval helpt is inzicht in de cijfers. Waar staan we nu echt? EBN heeft mooie infographics gemaakt. Je kunt die hier downloaden. Ik schrok eerlijk gezegd dat we nog maar 7,5% duurzame energie produceren.

Grote zorg bij Wiebes, Bos en Nijpels is: hoe krijgen we draagvlak om de doelen te behalen? De onzekerheid bij de mannen is groot. Met name over de vraag: hoe krijgen we particulieren en het bedrijfsleven mee? De € 1,7 miljard die Wouter Bos van Invest NL meeneemt, kan daarbij helpen.

Met de calculator in de hand en de blik op de volgende maand gaat geen tuinder grote stappen nemen richting duurzame energie. De huidige gasprijzen zijn daarvoor te laag. Maar dat is veel te eenzijdig en uitsluitend korte termijn politiek. Je hoeft geen groot visionair te zijn om te voorspellen dat we een CO2-beprijzing gaan krijgen, en dat grote klanten en ‘de maatschappij’ een ingrijpende omslag eisen van de glastuinbouw. We moeten voorbereid zijn, aanpassingsvermogen tonen en initiatief nemen. Dan krijgen we wind in de rug vanuit De Haag.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aanmelden Spring Fair

Voor je het weet is het weer lente! Een periode waarin consumenten hun tuin weer zomerklaar willen maken. De...