Blog: De jeugd heeft de toekomst, gun hen die vrijheid

10-07-2019    08:45   |    Eric Flinterman

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Dat de kinderen zelf mogen kiezen of ze het bedrijf over willen nemen, is een eigentijds en correct standpunt. Wat ik echter vaak mis in tuindersgezinnen, is het stimuleren van het ondernemerschap. Het wordt eerder ontmoedigd dan gestimuleerd. Ik zie dat steeds meer tuinbouwbedrijven overgenomen worden door derden, zoals personeel, dan door de kinderen. Ook worden veel bedrijven niet voortgezet.

Hard werken
Ondernemen betekent hard werken, weinig vrije tijd en grote risico’s gezien de grote investeringen. Ook het werven en behouden van personeel is een uitdaging. Dit hoeft niet eens aan de kinderen verteld te worden, zij krijgen dit al mee. Toch bent u wel ondernemer. Waarom eigenlijk? Omdat u geniet van de keuzes die u zelfstandig kunt maken. Omdat u geniet om vechtend uit een dal te komen. U geniet om mooie bloemen, planten en groenten te telen. U geniet, omdat u ertoe doet en zelfstandig uw inkomen verdient. De maatschappij wil gezonder voedsel en wil meer groen in huis. Er wordt ook steeds meer bekend over de positieve effecten van gezond eten, zoals groente en fruit. Zo ook over bloemen en planten, die luchtzuiverend werken en de gemoedstoestand verbeteren. De rol van u als kweker wordt alleen maar belangrijker. Het is toch fantastisch om in deze maatschappelijke ontwikkelingen een belangrijke rol te kunnen spelen?!

Uw waarden en drijfveren overdragen
Deelt u uw drijfveren met uw kinderen? Stimuleert u het bewustzijn van uw kinderen dat ze zelf keuzes kunnen maken? Of bent u bang dat ze dezelfde problemen ervaren zoals u die ervaren heeft? Hoe deden uw ouders het? Waarschijnlijk heel anders. Zo gaat dat ook met uw kinderen. Als zij uw drijfveren en waarden mogen ontvangen, kunnen ze bewust een keuze maken om het bedrijf wel of niet over te nemen. Als ze het bedrijf over gaan nemen, zullen ze het heel anders doen dan u, zoals u het ook anders doet dan uw ouders. De waarden en drijfveren kunt u overdragen, de invulling daarvan kunt u best aan uw kinderen overlaten. Gun hen die vrijheid.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws