‘Beter klimaat met gesloten scherm’

09-10-2019    09:20   |    Goedemorgen

Op 1 en 8 oktober organiseerde Van der Ende Groep een seminar voor kwekers omtrent het verbeteren van het klimaat in de kas met gesloten scherm. Actuele items zoals de oorzaak van temperatuurverschillen en de relatie tussen verdamping en luchtbeweging kwamen aan bod. Verschillende specialisten kwamen aan het woord.

Er was veel animo voor het seminar ‘Beter klimaat met gesloten scherm’: in totaal luisterden ca. 150 mensen naar Peter van Weel, Rob van Hulzen en Ferry van der Ende (Van der Ende Groep), Kevin Kuivenhoven (A1 Tuinbouwtechniek) en Tom Markus (Stolze). De focus lag op het gestuurde ventilatie- en circulatiesysteem Airmix. De eerste avond was voor de sierteelt, de tweede avond voor de groenteteelt.

Peter van Weel deelde zijn visie over Het Nieuwe Telen en ondersteunde dit verhaal met zijn jarenlange onderzoek naar ventilatiesystemen. Rob en Ferry gingen in op de algemene voordelen en technische aspecten van het modulaire systeem Airmix. Kevin lichtte toe wat de installatie van dit systeem inhoudt voor het scherm en Tom Markus ging in op de elektrische installatie en aansturing door middel van de klimaatcomputer. De presentatie van de avonden was in professionele handen van Rob Veenman.

Verschillende kwekers kwamen aan het woord om hun ervaringen te delen over het Airmix systeem. Aad Vreugdenhil (Kwekerij Vreugdenberg/SV.CO) ziet dat de Airmix besparingen geeft op energie en bestrijding. Ferry Visser (Visser Chrysanten): ‘Met de Airmix is kieren verleden tijd.’ ‘Ik zie aan de stand van het gewas dat het werkt’, aldus komkommerteler Kees Hendriks (komkommerkwekerij Kees Hendriks Pijnacker), Corné van Boxel (komkommerkwekerij Van Boxel) ziet een betere vochtbeheersing in de gehele kas.’

Kenmerkend tijdens beide avonden was de positieve sfeer en enthousiaste reacties over de Airmix. Alle gebruikers waren zeer te spreken over de bereikte resultaten met het systeem en het gebruikersgemak. Van der Ende Groep maakte bovendien van deze gelegenheid gebruik om het nieuwe Airmix Model G te introduceren: een nieuw model, waarbij een gat in het schermdoek niet meer nodig is door bevestiging aan de goot.

Meer informatie over de Airmix vind je hier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws