Baankansen in glastuinbouw het grootst

13-11-2018    09:17   |    Goedemorgen

In de regio Noord-Limburg zijn de grootste baankansen in de glastuinbouw en varkenshouderij. Dat staat in de UWV-publicatie Regio in Beeld.

Door de economische groei hebben bedrijven in de Noord-Limburgse agrofood en groensector steeds meer personeelstekorten. dat komt door de vergrijzing en een beperkte instroom van studenten van met name MBO-niveau. Omdat door nieuwe technologieën andere competenties en kennis worden gevraagd, is in de afgelopen 10 jaar de behoefte aan hoger opgeleiden toegenomen in Noord-Limburg. Hoe hoger je opleidingsniveau, hoe groter de kans op een baan dus. 

De meeste werkgelegenheid (op alle niveaus) is in Noord-Limburg in de varkenshouderij en glastuinbouw, maar er is ook veel vraag naar hoveniers. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn werkgevers meer en meer bezig met het breder kijken naar competenties van mensen. Zij bieden opleidings- en werkervaringstrajecten om mensen te interesseren voor de sector. De logistieke hotspot Venlo-Venray heeft bovendien een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden in de transportsector. 

Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV over alle arbeidsmarktregio’s in Nederland. Actuele cijfers en grafieken laten per regio zien wat de kansen en knelpunten zijn voor werkgevers en werkzoekenden. In alle regio's is te zien dat de economie groeit en het aantal banen toeneemt. ‘Ondanks de economische groei zijn er genoeg uitdagingen op de arbeidsmarkt’, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. De werkgelegenheid verandert door technologische ontwikkelingen, het aantal moeilijk vervulbare vacatures neemt toe en de beroepsbevolking wordt steeds ouder. In 2019 is een op de twee volwassenen 50 jaar of ouder.

Door de aanhoudende groei van de economie ontstaan er meer vacatures waardoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. De meeste knelpunten doen zich voor bij beroepen in de techniek, bouw en ICT. UWV signaleert dit in vrijwel alle arbeidsmarktregio’s van Nederland.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws