Grondlegger substraatteelt overleden

07-03-2016    09:19

Bram Steiner is op 1 maart jl overleden op 95 jarige leeftijd. Steiner was een van de ‘founding fathers' van de substraatteelt voor tuinbouwgewassen in Nederland en in de wereld, zo laat Proeftuin Zwaagdijk weten.

Substraatteelt is één van de grote revoluties die de tuinbouw in staat stelde veel hogere producties en een betere kwaliteit product te bereiken met minder input van water en meststoffen. Bram Steiner richtte tijdens zijn onderzoekstijd bij het Proefstation in Naaldwijk, waarbij hij was gedetacheerd vanuit TNO, de Contactgroep Plantenteelt zonder Aarde op (1975). Zijn onderzoek lag op het gebied van voedingsoplossingen. Bij de overgang naar het Koninklijk Genootschap voor Landbouwwetenschap werd het de Studiekring Plantenteelt zonder Aarde.

Steiner was voorzitter van de Studiekring en organiseerde tweemaal per jaar een bijeenkomst om kennis uit te wisselen in dit nieuwe vakgebied. In dezelfde periode organiseerde hij 9 congressen als president van de International Society of Soilless Culture (ISOSC). De laatste is in 2000 ondergebracht bij de ISHS (International Society for Horticultural Science). Steiner is ook naamgever aan de 'Bram Steiner Award', een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de grondloze teelt. Tot op het laatste volgde Steiner het wel en wee in de plantenteelt zonder aarde. Twee jaar geleden was hij nog aanwezig bij de uitreiking van de (tot nu toe) laatste Bram Steiner Award in Leiden.

"We verliezen in Bram iemand die veel heeft betekend voor de ontwikkeling van de substraatteelt en die kennisuitwisseling hoog in het vaandel had staan", aldus Proeftuin Zwaagdijk.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...