Aardwarmteproject bij Venlo wordt nu niet hervat

11-07-2019    10:56   |    AgriHolland

Het aardwarmteproject van CLG in de gemeente Horst aan de Maas nabij Venlo wordt nu niet hervat.

CLG lag al stil naar aanleiding van een kleine aardbeving op 25 augustus 2018. Ondanks het uitgebreide onderzoek van het geothermiebedrijf CLG, stelt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vast dat er uiteindelijk onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de specifieke ondergrondse situatie om verantwoord aardwarmte te kunnen winnen.

De onzekerheid over de kans op letsel en schade veroorzakende bevingen voor het eigen personeel en de omwonenden blijft als gevolg daarvan te groot.

Sinds juni 2017 mocht CLG aardwarmte produceren onder de voorwaarde dat de productie zou worden gestaakt zodra er een aardbeving plaatsvindt in het gebied. Na overleg met toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen heeft CLG – na een eerste kleine aardbeving - op 28 augustus besloten de productie stil te leggen. Op 3 september 2018 heeft opnieuw een aardbeving plaatsgevonden, echter ditmaal met een magnitude van 1.7 en een gemeten grondsnelheid van 1,1 millimeter per seconde.

Het doublet van CLG ligt vlakbij het aardwarmteproject van California Wijnen Geothermie. Dat bedrijf heeft op 10 mei van dit jaar de productie stilgelegd in overleg met SodM aangezien zij slechts tijdelijk toestemming had om nabij de breuk te injecteren. Beide geothermiebedrijven in glastuinbouwgebied Californië liggen in de nabijheid van actieve natuurlijke breuken in de ondergrond. De bedrijven mogen daarom alleen onder strenge voorwaarden aardwarmte winnen. SodM heeft daarom aan CLG gevraagd met onderzoek aan te tonen dat ze dit op een verantwoorde wijze kunnen doen. CLG heeft al het mogelijke onderzoek wat van haar verwacht kan worden uitgevoerd.

Lees hier het volledige bericht


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws