Aardwarmtedefect Ammerlaan hersteld

13-12-2019    11:04   |    Goedemorgen

Met hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, BNG Bank, Rabobank, Meewind en het Nationaal Groenfonds heeft Ammerlaan Geothermie een uit 2010 daterend aardwarmteproject hersteld. Hierdoor wordt jaarlijks 22.250 ton CO2-uitstoot bespaard. Het is het eerste project in Nederland waar aardwarmte op grote schaal aan zowel woningen als glastuinbouwers wordt geleverd.

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator was in 2010 het eerste sierteeltbedrijf in Nederland dat voor eigen rekening en risico aardwarmte inzette om de teelt en het bedrijf te verduurzamen. Doordat de capaciteit van de bron aanzienlijk groter was dan de warmtebehoefte van de kassen van Ammerlaan, zijn er na 2010 stapsgewijs een groot aantal extra afnemers op het warmtenetwerk van Ammerlaan aangesloten. Ook komende jaren is er naar verwachting nog ruimte voor uitbreiding van het aantal afnemers.

Gemeente springt in
In de zomer van 2017 ontstond een defect aan 1 van de 2 kilometers lange stalen buizen waarlangs de aardwarmte moest worden opgepompt. Ten einde de aardwarmtebron weer in werking te krijgen, voelde onder meer de gemeente Pijnacker-Nootdorp zich genoodzaakt het herstel van het project te ondersteunen. Niet alleen Ammerlaan profiteert van de jaarlijkse opbrengst aan energie. Ook 24 andere glastuinbouwbedrijven, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een school en ruim 500 flatwoningen worden hiermee verwarmd. Het gehele aardwarmtesysteem bespaart 12.500.000 m3 gas per jaar, waarmee de CO2-uitstoot jaarlijks met 22.250 ton wordt gereduceerd.

Financiële vernieuwing
Vanwege het afwijkende risicoprofiel en financieringsbehoefte zijn meerdere partijen bij de financiering betrokken. Door de samenwerking tussen het tuinbouwbedrijf Ammerlaan, gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rabobank, BNG Bank, duurzame beleggingsinstelling Meewind en het Nationaal Groenfonds werden de financiële risico’s gespreid en kon het project worden hersteld. Het is daarbij de bedoeling dat gemeente Pijnacker-Nootdorp binnen afzienbare tijd weer uittreedt als financier. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws