4 schadelijke insecten uit Afrika

06-09-2017    09:14   |    Matthijs van den Beukel

Het jaarlijks verlies aan oogst door insecten in Afrika wordt geschat op 49 procent van de totaal verwachte opbrengst van de gehele agrarische sector. Inderdaad, 49 procent van de oogst van het hele continent gaat verloren aan met name rupsenbuikjes.

Inmiddels worden er in Afrikaanse landen ook miljarden uitgegeven aan onderzoek naar effective controlemiddelen. Zo wil men gewasvarianten ontwikkelen die resistent zijn tegen de insecten en ziektes die door de insecten verspreid worden. Duidelijk is dat er nog een hoop terrein te winnen is in Afrika op het gebied van gewasbescherming.

De vier meest schadelijke insecten van het continent zetten we even op een rijtje:

Stengelboorders
Stengelboorders zoals de Chilo partelus Swinhoe (grasmotten) en de Busseola fusca (uilenvlinder) veroorzaken enorm veel schade aan maïs en andere graansoorten in Afrika. Men schat dat de Chilo partelus alleen al verantwoordelijk is voor 450 miljoen dollar aan productieverlies, waarbij een plaag vijftien tot honderd procent van de oogst kan kosten.

Tabakswittevlieg
Dit halfvleugelige insect uit de familie witte vliegen voedt zich rechtstreeks met de sappen van de plant. Het brengt ziektes over als het Cassava Mosaic-virus en de Cassava Brown Streak-ziekte. In Afrika consumeren tussen de 500 miljoen en één miljard mensen cassave en andere grondproducten. De Tabakswittevlieg kan volledige oogsten verpesten en kost in Oost en Centraal Afrika zo’n 1,9 tot 2,7 miljard dollar aan verlies per jaar.

Maruca vitrata
Nog zo’n rups van een grasmot die een hoop schade aanricht in Afrika. Deze vreet vooral oogst van bonen op, voor 200 miljoen Afrikanen onderdeel van hun dieet. In Nigeria, Niger en Burkina Faso verliest men soms tot tachtig procent van de oogst aan deze mot.

Legerrups
Nog als de Busseola fusca een vlinder uit de familie van de uilen. Dit vormt momenteel de grootste plaag in Afrika. Voor het eerst gesignaleerd in Afrika in 2016, inmiddels actief in meer dan twintig Afrikaanse landen. In sommige landen overweegt men zelfs de noodtoestand af te roepen vanwege dit veelvraatbeestje. Alleen al de schade aan maïs door deze rups kan het komend jaar drie miljard euro gaan kosten.

Bekijk hier de bron van dit artikel, met meer interessante links naar artikelen over gewasbescherming in Afrika


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Jerusalema Challenge

Medewerkers van bloemen- en plantengroothandel Heemskerk Flowers dansten vorige week een vrolijk rondje door...

Duurzame agf-verpakking

StC International B.V. en AGF-Holland starten een samenwerking voor de verkoop van groente en fruit verpakt in...