Zicht op Water wint Waterinnovatieprijs

Zicht op Water wint Waterinnovatieprijs

Het samenwerkingsproject ‘Zicht op water’ heeft de Waterinnovatieprijs 2023/2024 gewonnen in de categorie ‘Water en bodem sturend’. De prijs werd op onlangs uitgereikt tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht.

In het project werken de agrarische sector, de provincie Noord-Brabant, gemeente Zundert en waterschap Brabantse Delta samen om het gebruik van grond- en oppervlaktewater door kwekers te optimaliseren. Dit moet leiden tot bewuster en efficiënt irrigeren in tijden van schaarste.

Het waterschap heeft 65 waterbronnen van 21 agrarische bedrijven in Zundert (hoofdzakelijk boomkwekerijen) voorzien van een digitale watermeter, die gekoppeld is aan een centrale database en een online dashboard. Hierop kunnen telers hun waterverbruik volgen en de data met elkaar vergelijken. Ook het waterschap zelf krijgt hierdoor een beter inzicht in het agrarische verbruikspatroon en de verschillen tussen bedrijven.

Echte samenwerking
“Een beter inzicht in het verbruik kan beide partijen helpen om zoet water beschikbaar te houden en het verbruik in droge perioden te verminderen”, zegt Rene Rijken, Gebiedsadviseur en Accountmanager Agrarisch bij Brabantse Delta. “Op basis van hun eigen gegevens en die van collega’s kunnen kwekers ervaringen uitwisselen, besparingsopties bespreken en gerichte acties uitvoeren. Tegelijkertijd kan het waterschap effectiever omgaan met waterschaarste. Het unieke aan dit project is dat de traditionele top-down aanpak in waterbeheer wordt doorbroken. Ondernemers en overheden werken echt samen, op basis van vertrouwen.”

Lees hier meer

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v