Telers verguld met collectieve zuivering

Telers verguld met collectieve zuivering

Met een brede glimlach zette Martin Boers, amaryllisteler te ‘s-Gravenzande en bestuurslid van Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A., eind mei zijn handtekening onder het akkoord met Hoogheemraadschap van Delfland voor collectieve waterzuivering bij AWZI Nieuwe Waterweg (zie kleine foto). Qua omvang, opzet en impact gaat het om een unieke samenwerking, die vooruitloopt op nieuwe wetgeving. “Dit is een opsteker voor de glastuinbouw”, zegt de bevlogen ondernemer.

De collectieve waterzuivering die vanaf begin 2024 zal plaatsvinden bij AWZI Nieuwe Waterweg (zie hoofdfoto) is in meerdere opzichten uniek. Allereerst vanwege de omvang; maar liefst 300 bij de coöperatie aangesloten telers kunnen hun restwater, afkomstig van 600 ha glastuinbouw, vanaf dat moment bij de zuiveringsinstallatie laten zuiveren.

Uitbreiding installatie
Hoogheemraadschap Delfland  breidt de installatie momenteel uit met een zogeheten PACAS zuiveringstrap, die al het te zuiveren water behalve van gewasbeschermingsmiddelen ook zal ontdoen van mineralen (stikstof en fosfaat) én van medicijnresten. Daarmee nemen de samenwerkende partijen een voorschot op wetgeving die respectievelijk vanaf 1 januari 2027 (nagenoeg nul-emissie voor nutriënten) en 2030 (verplichte zuivering van afvalwater op medicijnresten) van kracht wordt.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v