Beperkingen oppervlakte- en grondwatergebruik

Beperkingen oppervlakte- en grondwatergebruik

Door de aanhoudende droogte worden op steeds meer plaatsen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. Dit is met name het geval bij waterschappen in Noord-Brabant (De Dommel, Brabantse Delta en nu ook Aa en Maas). Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet de grondwaterstand hard zakken, maar stelt nog geen onttrekkingsverbod in. Het waterschap richt zich op aanvulling van het oppervlaktewater vanuit onder andere de IJssel en het IJsselmeer.

Omdat Rijkswaterstaat eerder dit jaar het peil van het IJsselmeer heeft verhoogd, is daar vooralsnog voldoende water beschikbaar, ondanks dat de aanvoer via de rivieren aan het afnemen is.
Als er onttrekkingsverboden worden ingesteld, dan wordt de verdringingsreeks gehanteerd. Hierdoor gelden eventuele verboden als eerste voor categorie 4 (landbouw). Glastuinbouw zit doorgaans in categorie 3 vanwege de kapitaalintensiviteit. Het kan echter zijn dat een onttrekkingsverbod wordt uitgebreid naar categorie 3, dus controleer regelmatig de informatie van uw eigen waterschap. Ook kan een gedeeltelijk verbod gelden, bijvoorbeeld alleen overdag.

Meer informatie is te vinden op Droogtemonitor

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v