Tulipa King Charles III officieel gedoopt

Tulipa King Charles III officieel gedoopt

Donderdag 11 april heeft H.E. Joanna Roper, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, samen met Keukenhof-directeur Sandra Bechtholt de tulipa King Charles III gedoopt. In Keukenhof en in het Verenigd Koninkrijk komt deze goudgele tulp tot bloei.

Via de Nederlandse Ambassade in Londen werden de bijzondere tulpenbollen doorgestuurd naar Herefordshire. Hier zijn de King Charles III tulpenbollen in de tuinen van Longmeadow, van Monty Don en BBC Gardener’s World, geplant.

Een enkele keer per seizoen wordt bij Keukenhof een tulp gedoopt. Het is altijd weer bijzonder dat er een nieuwe variëteit beschikbaar is. Algemeen directeur Sandra Bechtholt is verheugd met de tulpdoop. “We verwelkomen bezoekers uit 100 landen, maar het VK  is zeker een van de belangrijke landen voor de herkomst van onze bezoekers en voor de export van de bollen. Het is dan ook extra mooi dat dit nieuwe soort niet alleen hier maar ook in het Verenigd Koninkrijk al is geplant."

Ambassadeur Roper zegt: "It’s a privilege as His Majesty’s Ambassador to the Netherlands to officially christen the King Charles Tulip, to commemorate His Majesty’s coronation last year. His Majesty King Charles is known for his love of nature and the environment, and so it seems particularly pertinent that this quintessentially Dutch flower has been named in his honour. It is also testimony to the enduring bond the United Kingdom and the Netherlands, including between our own Royal Families. The UK and the Netherlands are both green-fingered nations, from Dutch tulipmania to the English landscape garden, both countries see horticulture and gardening as a way to bring us closer to nature. And no less than 80% of the flowers the UK imports, come from the Netherlands. We use flowers and gardening to celebrate milestones, like His Majesty’s coronation; to remember and commemorate, in the UK we use a poppy to remember those who have served their country; as well as for artistic expression, something that can be seen here at the Keukenhof, as well as at the Chelsea Flower show in London.”

John Nijssen, Tulpenveredelaar Hybris, is zeer vereerd met de toestemming die hij kreeg een mutant van Tulipa Rejoyce de naam King Charles III te geven. In 1952 is de tulp Queen Elisabeth II geregistreerd bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) door P. Nijssen en Sons. P.J. Nijssen, een van de zonen van het bedrijf, was in 1979 ook medeoprichter van Hybris b.v. De King Charles lll tulp is een mutant van Rejoyce en deze is een mutant van de oorspronkelijke cultivar Lydia. De rassen Lydia en Rejoyce zijn succesvol in de tuin- en de potmarkt. King Charles III heeft dezelfde opbouw van bol tot plant. Alleen de kleur is anders. De introductie van King Charles lll voor de exportmarkt is te verwachten medio 2027/2028. De tulp is te gebruiken als tuintulp en als pot tulp.

Bron:

Deel artikel